08 Οκτωβρίου 2014

«Κόπηκε» από την Ευρωβουλή η "ΣΥΡΙΖΑία" υποψήφια επίτροπος της Σλοβενίας

Πρόκειται για κομμουνίστρια που χειροκροτούσε αντιευρωπαϊκά τραγούδια και έλεγε ότι η Σλοβενία δεν θα γίνει ποτέ Ελλάδα... Διαβάστε εδώ ποια είναι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της τέως πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές.

Η Μπράτουσεκ ήταν πρωθυπουργός της χώρας το διάστημα Μαρτίου 2013-Σεπτεμβρίου 2014.

Η Μπράτουσεκ, στην οποία είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Σώμα, καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της.

Ο διορισμός της Μπράτουσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν.

Η Ευρωβουλή πέρασε από ακρόαση τους υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Κομισιόν, βγάζοντας αρχικά κίτρινη κάρτα σε πέντε -τον γάλλο Μοσκοβισί (Οικονομικών), τον ισπανό Κανιέτε (Κλίματος), τον βρετανό Χιλ (Χρηματοπιστωτικών Αγορών), την Τσέχα Γιούροβα (Δικαιοσύνης) και τον ούγγρο Ναβράσις (Παιδείας και Πολιτισμού).

Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία είχε θεωρηθεί εξαρχής «επικίνδυνη».

Η υποψήφια -η οποία, μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενία, είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί- θα έπαιρνε τη θέση του υπερ-επιτρόπου Ενεργειακής Ενοποίησης, αλλά έκανε τη χειρότερη παρουσίαση ενώπιον των ευρωβουλεύτων.

Η ψηφοφορία για την Κομισιόν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ