15 Οκτωβρίου 2014

Χιλ: (για την αμοιβή της Αλαμουντίν και του γραφείου) «Θα ζητήσουμε έκπτωση ή θα δημιουργήσουμε ένα ταμείο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι»

Κ. Τασούλας: «Στρατηγικές χαράσσονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τους συνομιλητές της» **Τζ. Ρόμπερτσον: «Είναι ανήθικο να αρνείται το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει» **Ντέιβιντ Χιλ: (ως προς την αμοιβή του δικηγορικού γραφείου) «Θα ζητήσουμε έκπτωση ή θα δημιουργήσουμε ένα ταμείο (για ομογενείς κ.ά.), ώστε να μην επιβαρυνθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι»

«Είναι ανήθικο το Βρετανικό Μουσείο να αρνείται να επιστρέψουν τα Γλυπτά», δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μέσω της UNESCO, ο κορυφαίος Αυστραλός δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον. Για μιάμιση ώρα μαζί με τους συνεργάτες του, τη φρεσκοπαντρεμένη Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ και τον Νόρμαν Πάλμερ, ανέπτυσσαν στον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρη Παντερμαλή τον τρόπο που η χώρα πρέπει να διεκδικήσει τα Γλυπτά απ' το Βρετανικό Μουσείο με τη μεσολάβηση του περίφημου και πανάκριβου λονδρέζικου δικηγορικού γραφείου τους, Doughty Street Chambers, με πελάτες τον Τζούλιαν Ασάνζ και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνάντηση, που ήταν παρών και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, δεν συζητήθηκε καθόλου το ύψος της αμοιβής τους.

«Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε αποκλειστικά το νομικό σκέλος της υπόθεσης κι εγώ εξέθεσα στους διακεκριμένους Βρετανούς νομικούς τις εξελίξεις που προέκυψαν απ' την πλευρά μας», ανέφερε εξερχόμενος ο υπουργός Πολιτισμού. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί μια συναινετική λύση. Αν δεν το κατορθώσουμε, θα διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις», προσέθεσε ο Ν. Πάλμερ. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση», αρκέστηκε να πει η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ.

Υπάρχει και Plan Β

Ο Ντέιβιντ Χιλ εκτιμά ότι οι συζητήσεις με το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο δεν προχώρησαν, παρ' ότι έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2011 και τον Παύλο Γερουλάνο, εξαιτίας των υπέρογκων αμοιβών που ζητάει. «Θα ζητήσουμε όμως να μας κάνουν έκπτωση», επισημαίνει. Αν δεν συμφωνηθεί μια λογική αμοιβή υπάρχει, προσθέτει, και Plan Β: «Θα δημιουργήσουμε ένα Ιδρυμα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, που θα ζητάει την οικονομική συνδρομή από τους υποστηρικτές του αγώνα (ομογενείς κ.ά.). Ετσι δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου οι Ελληνες φορολογούμενοι».

«Οι στρατηγικές χαράσσονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τους συνομιλητές της», διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ερωτώμενος αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να αλλάξει την πολιτική διεκδίκησης που ακολουθεί έπειτα από τις συμβουλές των ξένων νομικών. «Με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία πρέπει να κάνουμε το παν για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, διότι δεν είναι μόνο στόχος εν ονόματι της Ελλάδας, αλλά εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», προσέθεσε. Ο Τζ. Ρόμπερτσον αναφέρθηκε επίσης στο τελεσίγραφο της UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία καλείται να δώσει μια οριστική απάντηση για τα Γλυπτά ώς τις 30 Μαρτίου του 2015.

«Στην ολοένα και πιο πικρή μάχη νεύρων για τη διαφορά που έχει προκύψει, η συνάντηση στην Αθήνα είναι ήδη ένα πραξικόπημα», διαπιστώνει ο «Guardian», διαβλέποντας τον ισχυρό ρόλο που θα παίξει η αίγλη του Χόλιγουντ που «κουβαλάει» η σύζυγος Κλούνεϊ στη διένεξη με το Βρετανικό Μουσείο. «Για τους Ελληνες η 36χρονη Αλαμουντίν είναι ένας πολύτιμος συνήγορος του επιχειρήματος ότι τα έργα του Φειδία θα ήταν καλύτερα κάτω από τον ουρανό της Αττικής, το μέρος όπου δημιουργήθηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ.», προσθέτει σαρκαστικά η βρετανική εφημερίδα.

Είναι γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση δεν θα προσέλκυε τους προβολείς χωρίς την παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ. Οι κάμερες των κινητών πήραν φωτιά κατά την άφιξή της στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου αντιμετωπίστηκε περισσότερο ως σταρ παρά ως δικηγόρος.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
enet.gr