16 Οκτωβρίου 2014

Τέλος στη μαγκιά του αγρότη «εισπράττω επιδοτήσεις ενώ χρωστάω εισφορές»

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε συμψηφισμό χρεών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων  (ΟΓΑ) και κοινοτικών επιδοτήσεων σε περισσότερους από 50.000 γεωργούς αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr μέχρι τέλος του χρόνου ο συμψηφισμός αυτών θα φέρει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ. Το ποσό αυτό αποτελεί περίπου το ήμισυ των ληξιπροθέσμων οφειλών των προαναφερθέντων 50.000 γεωργών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Συνεπώς το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφιστεί τον επόμενο χρόνο, εάν οι γεωργοί αυτοί δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Εκείνο που προκαλεί πάντως κυριολεκτικά την αγανάκτηση υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr είναι πως οι συγκεκριμένοι αυτοί 50.000 οφειλέτες περίπου έχουν συσσωρεύσει αυτές τις οφειλές ύψους 150 εκατ. ευρώ  προς τον ΟΓΑ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, την ίδια στιγμή που φέτος τον εν λόγω ταμείου έχει απορροφήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αυτό δεν «εμπόδιζε» τους εν λόγω ασφαλισμένους του ΟΓΑ να εισπράττουν  στο ίδιο διάστημα σημαντικές αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως μόνο το 2013 οι 50.000 εν λόγω οφειλέτες εισέπραξαν 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 65% των συνολικών γεωργικών επιδοτήσεων το 2013.

Σημειώνεται πως κάθε γεωργός που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 60 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης (35 ευρώ) και τον κλάδο υγείας του (25 ευρώ). Συνεπώς η ασφαλιστική επιβάρυνση του ανέρχεται σε 500 ευρώ περίπου κάθε χρόνο.

Παρόλα αυτά οι 198.000 από τους 625.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, οι οποίοι ασκούν οικονομική δραστηριότητα δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντς στο ασφαλιστικό ταμείο, με εξαίρεση μόλις 15.500 που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής». Οι 427.000 είναι συνεπείς και πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις εισφορές τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασυνεπών ασφαλισμένων του ΟΓΑ ανέρχονται σε 566 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το ¼ του χρέους προς τον ΟΓΑ προέρχεται από εκείνους που εισπράττουν διαχρονικά κοινοτικές επιδοτήσεις (σ.σ. 50.000 ασφαλισμένοι χρωστούν 150 εκατ. ευρώ)

Να σημειωθεί πως ο ΟΓΑ, μαζί με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), είναι το μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο του   ιδιωτικού τομέα που το κράτος συνεισφέρει σχεδόν το 93% της χρηματοδότησης που απαιτείται για την πληρωμή των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους του.

Συγκεκριμένα οι 625.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ συνεισφέρουν φέτος 250 εκατ. ευρώ στον κλάδο σύνταξης του ταμείου, ενώ το κράτος συνεισφέρει 3,350 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβολές που έχουν στα διάθεση τους, κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά την περίοδο 2001-2014, ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει 74 δισ. ευρώ από το κράτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 37% της συνολικής κρατικής συνεισφοράς στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα εδώ και μία δεκαπενταετία (συνολικά 199 δισ. ευρώ).



Πηγή:www.capital.gr