24 Οκτωβρίου 2014

«Αποκλείω να βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη ή ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου»

Ο καθηγητής ιστορίας και τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 απέκλεισε το… σενάριο της Ολυμπιάδας, με την αιτιολογία πως κάτι τέτοιο δεν ταυτίζεται χρονολογικά, ενώ ακόμη τόνισε πως “το ψηφιδωτό ίσως θέλει να δείξει πως στον τάφο βρίσκεται γυναίκα, αλλά από την άλλη ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα“.

Ακόμη, ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης απέκλεισε και την πιθανότητα να βρίσκεται θαμμένος στον μεγαλειώδη τύμβο ο Μέγας Αλέξανδρος ο τέταρτος, ή η Ρωξάνη ενώ είπε πως δεν έχει λογική να έχει ταφεί εκεί ο Κάσσανδρος.

Σχετικά με τις Σφίγγες, ο κ. Λαζόγκας, σημείωσε πως “οι Σφίγγες που στρέφουν το κεφάλι τους προς τον θεατή στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνται συνήθως για ταφικούς λόγους. Είχαν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια και η εμφάνισή τους στην Αμφίπολη ίσως να αποτελεί πλεονασμό στον σχεδιασμό του τάφου. Άλλωστε ο τάφος είναι πληθωρικός και παραφορτωμένος με πολλά σύμβολα είτε για να αποτρέψει, είτε για να δείξει ότι όποιος είναι θαμμένος ήταν ένας επιφανής της εποχής εκείνης”.