01 Οκτωβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Η "Οδύσσεια" του Μεγαλέξανδρου

Επί 22 χρόνια παραμένει στα αζήτητα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παπάς μετά από παραγγελία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Ντόρας Μπακογιάννη.

Σήμερα 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την τοποθέτησή του σε περίοπτη θέση στην Αθήνα και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα θεωρηθεί αντεθνική κίνηση. Μετά την ολοκλήρωσή του, το άγαλμα δωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο παρά το γεγονός ότι το 2002 η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε τα ηνία της πόλης το άγαλμα παρέμεινε στο εργαστήριο του γλύπτη, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη να τοποθετηθεί το άγαλμα στην Πλατεία Κοτζιά, είχε απορριφθεί από την Επιτροπή Καλλιτεχνικής Αρτιότητας του Δήμου. Η δεύτερη πρόταση της δημοτικής αρχής αυτή τη φορά για τον χώρο απέναντι από το Χίλτον, όπου σήμερα βρίσκεται ο "Δρομέας" επίσης έπεσε στο κενό.

Στην τρίτη κατά σειρά πρόταση για τοποθέτηση του αγάλματος έξω από το Πολεμικό Μουσείο αντέδρασε ο γλύπτης λέγοντας πως δεν είναι σωστή θέση και αντιπρότεινε το πάρκο Ριζάρη, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.

Όταν τον δήμο ανέλαβε ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε εκ νέου την τοποθέτηση του αγάλματος στην πλατεία Κοτζιά και κατάφερε η πρότασή του να γίνει δεκτή.

Όμως μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε επί δημαρχίας, Γιώργου Καμίνη, δείχνει πως η Πλατεία Κοτζιά είναι ακατάλληλη για λόγους στατικότητας και υποδεικνύει ως χώρο τοποθέτησης το σταθμό του Θησείου. Ωστόσο για τον χώρο έθεσε βέτο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.