18 Οκτωβρίου 2014

Όταν ο αγροτοπατέρας του πάρτι στην ΠΑΣΕΓΕΣ, εντάσσονταν στον ΣΥΡΙΖΑ– Όλο το πόρισμα με τις απίστευτες σπατάλες

Διαβάστε στο τέλος τι λέει σε συνέντευξή του πριν ένα χρόνο "Αν η Γερμανία θέλει με έναν άλλο τρόπο από αυτόν που χρησιμοποίησε στο παρελθόν να σε σκλαβώσει, η λύση είναι η απελευθέρωση. Δεν μπορεί να τα κουκουλώνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένας λαός υποδουλωμένος, υπό κατοχή. Δεν είμαστε ελεύθερο κράτος. Είμαστε ένας λαός εξαθλιωμένος, ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου. Αυτή η συνταγή έχει αποτύχει.Αν αυτή είναι η συνταγή και της κ. Μέρκελ για να εξαθλιωθούμε ακόμα περισσότερο, ας αποφασίσουμε ότι θα φάμε τα επόμενα 5 - 10 χρόνια ψωμί και κρεμμύδι, προκειμένου να χαράξουμε μια άλλη πορεία για την πατρίδα μας".

- Τα ταμεία κάλυπτε το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ
- Αυτοκίνητο 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του
- Έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται

Ενα απίστευτο όργιο σπατάλης και και κακοδιαχείρισης στην ΠΑΣΕΓΕΣ αποτυπώνεται στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με Έθνος, το πόρισμα που εστιάζει στην περίοδο 2001-2011 περιλαμβάνει μποναμάδες, πλούσια εφάπαξ, συνταξιοδοτήσεις-μαϊμού, δωρεάν κινητά, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, ενώ διαπιστώνει ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών αλλά και πλήρη ανεπάρκεια ελέγχου δαπανών.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο, από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονταν δαπάνες για ενοίκιο και κοινόχρηστα της οικίας του προέδρου στον Χολαργό, αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου 3.000 κυβικών (Lexus) και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, έξοδα λειτουργίας οργάνων της διοίκησης, όπως εδέσματα και πιστωτική κάρτα προέδρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα για αγορές λουλουδιών, κινητών τηλεφώνων, δαπάνες για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, μιλώντας στο Mega, δηλώνει ότι όλες οι δαπάνες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τις γενικές συνελεύσεις. Όσο για το πολυτελές αυτοκίνητο ανέφερε ότι "δεν είναι από τα δικά σας λεφτά ή του κρατικού προϋπολογισμού αλλά των αγροτών". Αναφορικά με τις δαπάνες για τις γαλοπούλες και τα φλουριά, υποστηρίζει ότι αυτές οι δαπάνες και οι παροχές ήταν προς τους εργαζομένους.

Στον κατάλογο με τις δαπάνες γίνεται αναφορά για έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται, έξοδα της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μη ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τον ίδιο τόπο κατοικίας και ενδεχομένως συγγενική σχέση, διευκολύνσεις με σημαντικά χρηματικά ποσά σε εταιρείες στις οποίες συμμετείχε.

Κατά την περίοδο που μπήκε στο μικροσκόπιο του Γενικού Λογιστηρίου, καταγράφεται δαπάνη της ΠΑΣΕΓΕΣ πάνω από 3 εκατομμύρια για τη λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών.

Από το 2001 μέχρι το 2011 αποχώρησαν 68 υπάλληλοι, κοστίζοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση υπαλλήλων με κίνητρα εξόδου γινόταν με καταβολή του 100% της αποζημίωσης και όχι του 75% βάσει νόμου. Δίνονταν ποσά για εξαγορά στρατιωτικής θητείας και καθαρά ποσά 4.522 για τις γυναίκες. Το 2012 αποχώρησαν τρία στελέχη, λαμβάνοντας κίνητρα εξόδου και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την κάλυψη μάλιστα της δαπάνης των αποζημιώσεων η ΠΑΣΕΓΕΣ σύναψε δάνειο με τραπεζικά ιδρύματα.

Συνέντευξη Τζανέτου Καραμίχα τον Σεπτέμβριο του 2013

- Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει, να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο;

"Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Το ισοζύγιο προσφοράς του είναι πολύ θετικό, αλλά άλλαξε η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, γιατί άλλαξαν και τα εισοδήματα στη χώρα, η εξουσία διέφθειρε την ψυχή σε πολλά στελέχη. Γι’ αυτό και δε βλέπω να έχει μέλλον".

- Πάμε σε άλλη μορφή της Κεντροαριστεράς, σε άλλο κόμμα, πώς θα εκφραστεί εκλογικά;

"Εκλογικά θα την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταλλαχθεί, όταν θα γίνει κυβέρνηση. Δε θα μπορεί να λέει κάθε στέλεχός του ό,τι του έρχεται. Ολα τα στελέχη του θα υποχρεωθούν να σοβαρευτούν. Το θέμα είναι ότι έχει μία κοινωνική φοβία. Δεν ανοίγεται στην κοινωνία με τίποτα. Ενώ έχει ένα εκλογικό ποσοστό της τάξης του 27%, ουσιαστικά το δικό του ποσοστό είναι το 4%. Θα έρθει πρώτο κόμμα, θα γίνει κυβέρνηση και η κοινωνική του επιρροή θα είναι το 4%. Η εκλογική του μπορεί να ξεπεράσει το 30%".

- Με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

"Δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχει "ατύχημα" και να πάρει αυτοδυναμία. Λέω ότι θα "ατυχήσει", γιατί αυτό θα τον βάλει σε πολύ μεγαλύτερες ευθύνες".

- Η πολιτική που μπορεί να σώσει τη χώρα, που δίνει προοπτικές για έξοδο από την κρίση, ποια είναι;

"Αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, δε σώζει την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή κοινωνικός πλούτος μεταφέρεται σε λίγους, σε ελάχιστους και από την άλλη έχουμε μια εξαθλίωση του λαού. Αυτό δε σώζει την Ελλάδα. Θα σε παραπέμψω να ρίξεις μια ματιά στον Αγησίλαο τον 4ο, που προσπάθησε να ανακόψει την παρακμή της Αρχαίας Σπάρτης. Εκεί που ο πλούτος ανήκε σε όλους τους Σπαρτιάτες όταν ήταν στην ακμή, περιήλθε στα χέρια των 100 και η Σπάρτη κατέρρευσε. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Υπάρχει τέτοια υπερσυγκέντρωση πλούτου και θα υπάρξει όπως πάμε τέτοια εξαθλίωση του λαού, που αυτό δε σώζει την Ελλάδα. Μία χώρα σώζεται και προχωράει, όταν όλος ο λαός ευημερεί. Είναι άλλο πράγμα να διορθώσεις αδυναμίες και στρεβλώσεις δεκαετιών, από το να εξαθλιώσεις εν ονόματι μεταρρυθμίσεων".

- Δε γίνονται μεταρρυθμίσεις σήμερα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

"Υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή κάνουν μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Πώς είναι δυνατόν να κάνουν μεταρρύθμιση, όταν δεν έγινε ένας δημόσιος διάλογος και να πάμε σε μια συμφωνία για το τι ρόλο θα παίζει το κράτος, τι δουλειές θα κάνει, για να δούμε τι μεταρρύθμιση χρειάζεται. Εγώ λέω ότι πρέπει να κάνει 5 πράγματα: την άμυνα, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και να μαζεύει τα δημόσια έσοδα και να τα μοιράζει με δίκαιο τρόπο. Εχει γίνει μια τέτοια κουβέντα; Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι απολύσεις, είναι σφάξιμο εργαζομένων. Δε με ενδιαφέρει αν είναι τεμπέληδες ή επίορκοι. Ούτε μπορούν να επικαλούνται τους επίορκους. Εμπόδισε κανένας το πολιτικό σύστημα να διώξει τους επίδικους και πριν την κρίση; Βάζεις το τι θέλεις να κάνεις, πώς θα το κάνεις και με ποιους θα το κάνεις, για να αποκτήσεις αποτελεσματική διοίκηση. Για τις πολεμικές βιομηχανίες λέει πρέπει να τις πεθάνετε με τη μία".

- Δηλαδή, δεν υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη, για έξοδο από την κρίση;
"Αν συνεχίσουμε αυτή την πορεία, η χώρα θα διαλυθεί εντελώς. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να διαλύσει κάθε δημοκρατικό, κοινωνικό και παραγωγικό θεσμό. Είμαι πεπεισμένος ότι και κείνα τα λίγα χρήματα που έχει κάθε αγρότης, με κάποιον τρόπο θέλει να του τα παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, εγκαθιστώντας στη χώρα μας μια νέου τύπου φεουδαρχία. Θα είμαστε ένας λαός εξαθλιωμένος, ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου. Διάφορες ομάδες που θα έχουν δύναμη πλούτου και όπλων -συμμοριών δηλαδή- θα λειτουργούν χωρίς να μπορεί να τους ελέγξει το σύστημα. Φοβάμαι ότι έχουμε πάρει πολύ άσχημο δρόμο σα χώρα. Αυτή η συνταγή έχει αποτύχει. Σήμερα δειλά - δειλά το λένε και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί, ο πρωθυπουργός. Λένε ότι δεν αντέχει άλλο ο λαός, αλλά κάθε μέρα έρχεται να προστεθεί και ένα καινούργιο μέτρο".

- Κλείνοντας, δεν είστε αισιόδοξος. Υπάρχει λύση για το λαό;

"Αν η Γερμανία θέλει με έναν άλλο τρόπο από αυτόν που χρησιμοποίησε στο παρελθόν να σε σκλαβώσει, η λύση είναι η απελευθέρωση. Το πολιτικό προσωπικό, όλοι που ασκούν δημόσιο λειτούργημα, χωρίς ακρότητες, πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Δεν μπορεί να τα κουκουλώνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένας λαός υποδουλωμένος, υπό κατοχή. Είναι η πραγματικότητα αυτή. Δεν είμαστε ελεύθερο κράτος. Αν αυτή είναι η συνταγή και της κ. Μέρκελ για να εξαθλιωθούμε ακόμα περισσότερο, ας αποφασίσουμε ότι θα φάμε τα επόμενα 5 - 10 χρόνια ψωμί και κρεμμύδι, προκειμένου να χαράξουμε μια άλλη πορεία για την πατρίδα μας".