18 Οκτωβρίου 2014

Και επισήμως προληπτική γραμμή στήριξης μετά "τα μνημόνια"

Της Μαρίνας Μάνη

Στο σχεδιασμό της "μετά το μνημόνιο εποχής" εντάσσει ο Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση με τους εταίρους για την προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ την ίδια διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα καθώς οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Ασίας στο Μιλάνο, μετά το προχθεσινό μπαράζ δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων και την σφοδρή αντίδραση των αγορών που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το "μεταμνημονιακό" μοντέλο.
Επιλέγοντας με προσοχή τις λέξεις, προκειμένου να μη σταλούν διαφορετικά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας:

- Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, καθώς αναγνωρίστηκε από όλους η τεράστια αλλαγή στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις.

- Αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης.

- Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε, η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο, ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν και ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.

Επ´ αυτού του τελευταίου, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στο Reuters ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, το 2016.

Σε εφτά ημέρες...

Με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της κυβέρνησής του για το πώς θα διαχειρισθεί το "τέλος των μνημονίων".

Έρχονται ως συνέχεια δε, της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο της "μαύρης Τετάρτης" (λόγω του χρηματιστηριακού κραχ και της εκτίναξης των spreads) ότι "δεν θα παρεκκλίνει από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων".

Πριν από εφτά ημέρες, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς είχε υπονοήσει ότι υπήρχε ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο "προληπτικό" μοντέλο.

"Η κ. Λαγκαρντ απλά πιστεύει ότι θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα, αφότου βγει από το Μνημόνιο, μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Προφανώς για να είναι καλύτερα προστατευμένη στις αγορές. Αυτό, βέβαια, δεν έχει κλείσει, δεν έχει αποφασιστεί, είναι κάτι που και αυτή τη στιγμή στη Ουάσινγκτον και εδώ συζητάμε.

Εννοώ στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά σίγουρα δε μιλάμε για μνημόνιο! Εδώ μιλάμε για μετά το Μνημόνιο", ήταν η φράση.

Πηγή:www.capital.gr