17 Οκτωβρίου 2014

Παρεμβάσεις από Βρυξέλλες & Αθήνα ηρέμισαν τις αγορές-Σόιμπλε: Θα στηρίξουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά να γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις

Το πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να βγει η χώρα γρήγορα στις αγορές, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο ότι "υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί". Έως το τέλος του έτους η διευθέτηση του χρέους.

Τη θέση ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας εξέφρασε σε σχετική ερώτηση του MEGA την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κα Marianne Kothe.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα και ότι αυτό θα συμβάλλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να βγει η χώρα γρήγορα στις αγορές σημειώνοντας ωστόσο ότι "υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί".

Σε ο,τι αφορά την τελική διευθέτηση του χρέους, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού οικονομικών είπε ότι αυτό θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος και μέσα στο Δεκέμβριο ενώ σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως- όπως είπε- δεν έχουν υπάρξει μεταξύ τους επαφές παρά μόνο συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δυο χωρών.

Παρεμβάσεις από Βρυξέλλες & Αθήνα ηρέμισαν τις αγορές

Η διπλή χθεσινή παρέμβαση από τις Βρυξέλλες και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για πιστωτική γραμμή δανεισμού, καθησύχασαν τις αγορές - αλλά όχι πλήρως - αφού τα spread για τα δεκαετή ομόλογα κινείται το μεσημέρι της Παρασκευής στα επίπεδα του 8%, ενώ το πρωί είχε σκαρφαλώσει μέχρι το 9,15%.

Αντίθετα, στο χρηματιστήριο μετά τη μεγάλη πτώση του τελευταίου τριημέρου, ο δείκτης κινείται ανοδικά σήμερα.

Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος - δηλαδή εντός του 2014 - ενώ σημειώνει ότι η Γερμανία στηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά μέσω της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση πλέον κινείται σε ρυθμούς επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, από την οποία θα κριθούν τόσο η καταβολή των τελευταίων 7,1 δισ. ευρώ για φέτος, όσο και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά προσεκτικές κινήσεις, καθώς η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη.

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς φοβούνται χαλάρωση εάν η Ελλάδα αφεθεί χωρίς εποπτεία, με τον επικεφαλής του ευρωμηχανισμού στήριξης να τάσσεται υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης και να χαρακτηρίζει το χρέος απολύτως βιώσιμο, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους χαρακτηρίζει όχι και τόσο καλή ιδέα το σχέδιο για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το 85% θεωρεί ότι η κίνηση δεν είχε οικονομικό νόημα. Μάλιστα, ενώ το 73%, έναντι 40% τον Ιούλιο θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, ωστόσο, το 50% των οικονομολόγων υποστηρίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν καλύπτονται χωρίς το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ.