14 Οκτωβρίου 2014

Επαναφορά αφορολόγητου ζήτησε ο εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Την επαναφορά του αφορολόγητου ζήτησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την συζήτηση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015. Η συζήτηση ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή και θα συνεχιστεί αύριο.
Ο Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «εκτεταμένη φορολόγηση» στην Ελλάδα και ζήτησε «η κυβέρνηση να τολμήσει στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014-10-14». Με βάση αυτό το σκεπτικό πρότεινε «να υπάρξει ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα σε σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

«Στρατηγικός μας στόχος είναι: μετά την κρίση, νέα Ελλάδα», τόνισε ο Εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι «έχουμε επιτύχει όχι μόνο σταθεροποίηση, ανάκτηση εμπιστοσύνης, αλλά έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια δεν πάμε πιο κάτω από το επίπεδο που βρισκόμαστε. Αισιοδοξούμε ότι ξεκινάμε μία ανοδική πορεία», αλλά για να επιτευχθεί «χρειάζεται πολιτική σταθερότητα».

«Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα στην συνέχιση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο Α. Λυκουρέντζος, ο οποίος ζήτησε «να συνεχιστεί η προσπάθεια χωρίς αμφιταλαντεύσεις», ώστε να υλοποιηθεί το «νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την οικονομική μεγέθυνση».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν μπροστά από την εποχή της, αλλά εισέπραξε κοινωνικές αντιδράσεις», ενώ «δύο δεκαετίες αργότερα ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά εισέπραξε άρνηση, αδιαλλαξία, φανατισμό και πύρινες συμπεριφορές στην ύπαιθρο και την επαρχία».

Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα απουσιάζει από τη συζήτηση για το χρέος
Η Ελλάδα απουσιάζει από την συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το χρέος, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη και λέει ότι θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική».

Για την συζήτηση σχετικά με το χρέος ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «δεν γίνεται και αυτό δένει με τη συζήτηση για μείωση ή επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίου».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως θα είχε γίνει από τον Μάρτιο, όπως είχαν δεσμευθεί οι πιστωτές και σήμερα «συζητάμε με ποια μορφή νομική και πολιτική θα είναι η νέα βοήθεια».

«Η πολιτική σας απέτυχε και εδώ και Ευρώπη. Αυτό το προσχέδιο δεν δίνει εντύπωση για συζήτηση ότι κάτι αλλάζει στην Ε.Ε. Αυτές οι πολιτικές έχουν βουλιάξει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αυτή η συζήτηση γίνεται και εσείς απέχετε από αυτή», ανέφερε.

«Το νεοφιλελεύθερο πείραμα απέτυχε στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Ευ. Τσακαλώτος ζητώντας να υπάρξουν «πολιτικές τόνωσης της ζήτησης, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας».

«Χρειάζεται αύξηση της ζήτησης ως μέρος της λύσης», υπογράμμισε εκτιμώνυτας ότι «χρειάζεται στρατηγικό σοκ για να δουλέψουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αν δεν φύγει η οικονομία με ένα σοκ, δεν μπορούμε να πάμε σε άλλου είδους οικονομία και θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση» ανέφερε.

Επισημαίνεται πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) λέγοντας ότι το ΔΝΤ «λέει πως βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνεις δημόσιες επενδύσεις, παρά φοροελαφρύνσεις» για να υπάρξει ανάπτυξη.

Ντ. Μπακογιάννη: Φοροελαφρύνσεις άμεσα
Στο σχόλια του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πως το ΔΝΤ προτείνει αύξηση δημοσίων επενδύσεων αντέδρασε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ναι, εμείς θεωρούμε τους Έλληνες υπερφορολογημένους, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα φοροελαφρύνσεις. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η υπερφορολογία», είπε η βουλευτής της ΝΔ επισημαίνοντας πως η έκθεση του ΔΝΤ λέει για τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά στη συνέχεια λέει ότι πρέπει να ακολουθηθεί πολιτική φοροελαφρύνσεων.

Γ. Κουτσούκος: Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε τη δημοσιονομική προσαρμογή
Επικριτικός προς την Ν.Δ. ήταν ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, εκτιμώντας πως «τα ¾ του δημοσιονομικού στόχου επιτεύχθηκαν μέχρι το 2012». «Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε την δημοσιονομική προσαρμογή;», ρώτησε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τον προϋπολογισμό υπογραμμίζοντας ότι «μεγαλώνει το πρωτογενές πλεόνασμα». Σημειώνεται ότι ο Γ. Κουτσούκος σχολιάζοντας την ομιλία του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτου είπε εκ παραδρομής πως «άκουσα τις αναφορές του κ. Τσακαλώτου στους οικονομολόγους του μεσοπολέμου, της δεκαετίας του ’30, και τους οικονομολόγους του LSD».

Ν. Νικολόπουλος: Η χώρα χρωστάει περισσότερα
«Με την υπακοή της συγκυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, στα κελεύσματα της ξένης τρόικας, η χώρα χρωστάει περισσότερα από όσα χρωστούσε όταν μπήκαμε στα μνημόνια! Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση. Το μόνο που απέμεινε πλέον σε αυτή την θλιβερή ορχήστρα είναι η επιλογή εάν θα διαλυθεί ήσυχα ή με πάταγο. Ας το κάνει το συντομότερο δυνατό, μήπως και προσφέρει – έστω και κατά λάθος – μία τελευταία υπηρεσία στον λαό», είπε ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν με μία ατάκα περί εξόδου από το μνημόνιο», είπε και ζήτησε «να σταματήσει το «παραμύθι», ότι σταματάει το μνημόνιο».

Ο Ν. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι «κατεδαφίζονται και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους και μαζί τους ενταφιάζεται και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τον αρχηγό του «ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ», τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά», ενώ ζήτησε να εφαρμοστούν «πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης ακόμα και αν προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού».

«Σήμερα όλοι βάλλονται, εκτός από τους «μιλημένους», τους φίλους», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος επιτέθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για την ΝΔ είπε ότι όσα ισχυρίζεται «δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και για το ΠΑΣΟΚ ότι «γκρέμισε μία ολόκληρη χώρα χέρι - χέρι με τη ΝΔ».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν έκανε λογιστικό έλεγχο του χρέους, δεν ενέγραψε το κατοχικό δάνειο στον προϋπολογισμό και δεν θέσπισε την ΑΟΖ.

Α. Ξηροτύρη: Έρχεται νέο μνημόνιο
Έρχεται ένα νέο μνημόνιο, με άλλους όρους, τόνισε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Ντάισεμπλουμ για «προληπτική στήριξη και εποπτεία».

«Η κυβέρνηση εμμένει στην συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση, ενώ εμφανίζεται άτολμη τόσο σε ότι αφορά την επανόρθωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα, όσο και στην δημιουργία προϋποθέσεων για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω ενός συγκροτημένου σχεδίου», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο ακόμη για «προϋπολογισμό προσήλωσης στη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών δεσμεύσεων που παρατείνουν την ύφεση και εντείνουν την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών».

Newsroom naftemporiki.gr