13 Οκτωβρίου 2014

Ο Βορίδης και στο "διευθυντήριο" στο Μέγαρο Μαξίμου

Σταμάτης, Λαζαρίδης, Βορίδης θα εξετάζουν τα κεντρικά ζητήματα της κυβέρνησης
 
Μια νέα ομάδα, αποτελούμενη από τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, προστέθηκε εσχάτως στο οργανόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σχετικά με το σημαντικότερο πολιτικό διακύβευμα, την εξασφάλιση των 180 βουλευτών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την εφαρμοζόμενη επικοινωνιακή τακτική και τη διαχείριση κρίσεων.

Πρόκειται για ένα άτυπο «διευθυντήριο», αποτελούμενο από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθο Λαζαρίδη, και τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διαχειριστούν και να αναδείξουν από κοινού τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης, η έναρξη της οποίας εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου προανήγγειλε την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα και το τέλος της μνημονιακής εποχής στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρό επικοινωνιακό έλλειμμα στην κυβέρνηση, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα, ώστε να μην επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει την «ατζέντα» του έναντι της κοινής γνώμης, αλλά και ύστερα από τη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής.

ΕΠΑΦΕΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τα τρία κορυφαία «γαλάζια» στελέχη ξεκίνησαν ήδη επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ή ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς, οι οποίες πραγματοποιούνται πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα, καθώς για αυτές ενημερώνεται μόνο ο κ. Σαμαράς. «Στο θέμα αυτό ο υπουργός Επικρατείας έχει αυξημένο ρόλο, καθώς ως ένα από τα παλιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχει καλές σχέσεις με αρκετούς από αυτούς και μπορεί να συνομιλεί μαζί τους σε άλλη βάση», αναφέρει καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία της για το τελικό αποτέλεσμα των σχετικών διαβουλεύσεων.

ΡΟΛΟΙ

Παράλληλα, Σταμάτης, Λαζαρίδης και Βορίδης στις μεταξύ τους συναντήσεις εξετάζουν όλα τα κεντρικά ζητήματα της κυβέρνησης και την επικοινωνιακή διαχείρισή τους. «Η δημιουργία αυτής της μικρής και ευέλικτης ομάδας κρούσης κρίθηκε αναγκαία από τα γεγονότα. Η εμπειρία και των τριών τόσο στη διαχείριση κρίσεων όσο και σε ζητήματα επικοινωνίας νομίζω ότι προεξοφλεί την επιτυχία του εγχειρήματος», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόσωπο που γνωρίζει τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό της πρωθυπουργικής έδρας, επί της Ηρώδου Αττικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καθένας από αυτούς έχει ξεχωριστό ρόλο, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να καταθέτει τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση της επίσημης κυβερνητικής γραμμής σε βασικά θέματα της επικαιρότητας, μεταφέροντας και τις θέσεις του πρωθυπουργού. Ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, από την πλευρά του, αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δεδομένων των καλών σχέσεών του με την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά. Αντίστοιχα, ο κ. Βορίδης, η είσοδος του οποίου στην κλειστή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού αποτελεί γεγονός, κάτι που φάνηκε και από την ανάληψη ρόλου κεντρικού εισηγητή της κυβέρνησης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, μεταφέροντας τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης έχει στην ευθύνη του την επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ., που έχουν απομακρυνθεί από το κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα «έρχεται» να συμπληρώσει και να ενισχύσει τον επικοινωνιακό «απογευματινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου, που συνεδριάζει καθημερινά υπό την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, η οποία, παρά τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» που δέχεται, ακόμα και από εσωκομματικούς της αντιπάλους, φαίνεται να τα πηγαίνει καλά. Σε αυτόν τον «καφέ» συμμετέχουν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Τσούτσιας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Μουρούτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Παπαμιμίκος και Σπύρος Καπράλος, αλλά και Χρύσανθος Λαζαρίδης, με τους Δημήτρη Σταμάτη, Κώστα Μπούρα και τον επικοινωνιολόγο Δημήτρη Μαύρο να εναλλάσσονται, διαμορφώνοντας την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης σε ζητήματα της καθημερινής επικαιρότητας.

Αρμόδιοι για το αναπτυξιακό σχέδιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με τη νέα «ομάδα κρούσης» της κυβέρνησης και τον «απογευματινό καφέ», πυρετωδώς εργάζεται το τελευταίο διάστημα και άλλο ένα team, που αποτελείται από τους τεχνοκράτες συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρη Πτωχό, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Δ. Βαρτζόπουλου, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Χριστόδουλο Στεφανάδη, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη έχουν επιφορτιστεί με τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, που θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» για τη μεταμνημονιακή εποχή στη χώρα και θα οριοθετεί τη μετάβαση της Ελλάδας στη φάση αποκλιμάκωσης του χρέους μέχρι και το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εξαετές αναπτυξιακό σχέδιο θα «οικοδομηθεί» πάνω σε επτά άξονες: Τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα αγροτικής παραγωγής, την ενέργεια-περιβάλλον, την έρευνα-τεχνολογία, τα logistics, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τη ναυτιλία.

Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ