25 Οκτωβρίου 2014

Exotix: Μόλις στο 20% η πιθανότητα να στηθούν πρόωρα κάλπες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά και για την περιορισμένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παρουσιάζει μας η ανάλυση (report) του επικεφαλούς του Exotix.co.uk , εταιρείας που ειδικεύεται στην διαχείριση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων κυρίως στην αγορά ομολόγων αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τον senior economist Jakob Cristensen, η βραχυπρόθεσμη φασαρία στην αγορά προσφέρει μια καλή αγοραστική ευκαιρία για τα ελληνικά warrant που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, εκτιμά σε ανάλυση της οΕxotix.

Εξαιτίας των καλών μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας η αναθεωρημένη τιμή στόχος είναι 1,22 (χαμηλότερα  από το 1,50 του Ιανουαρίου). Στην σημερινή τιμή των 0,92 αυτό αντιπροσωπεύει μια άνοδο 33%, ως εκ τούτου η Exotix διατηρεί τη σύσταση αγοράς.      

Όπως σημειώνει ο Δανός οικονομολόγος, το κλίμα στην  αγορά έχει χειροτερέψει σημαντικά απο τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρόλο που υπήρξε μια καλυτέρευση τις πρόσφατες ημέρες. Τα βασικά σενάρια της αγγλικής χρηματιστηριακής είναι:

* Το  καλό σενάριο, με πιθανότητες 40%, δηλαδή η εκλογή προέδρου από την παρούσα κυβέρνηση και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως το μνημόνιο (σε αυτό βλέπει την τιμή του warrant στο 1,52).

* Το δεύτερο σενάριο (τιμή warrant 1,15) με πιθανότητες επίσης 40%  είναι ότι η  συγκυβέρνηση εκλέγει Πρόεδρο  αλλά μειώνει τις μεταρρυθμίσεις κάτω από την αυστηρή εποπτεία της τρόικας και της κοινωνικής πίεσης.

* Το τρίτο σενάριο (το warrant στο 0,76), έχει τις λιγότερες πιθανότητες (20%) και θέλει τη σημερινή κυβέρνηση να μην μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.