22 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς απώλειες περνούν οι ελληνικές Τράπεζες τα stress tests

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα των stress tests θα καταγράφουν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank και για την Τράπεζας Πειραιώς, πιθανόν δε και για την Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 400 εκατ. ευρώ φαίνεται να προκύπτουν για την Eurobank.
Τα αρχικά νούμερα θα είναι υψηλότερα, αλλά μετά την αφαίρεση των κεφαλαιακών πλάνων, φετινών κερδών κτλ. τα τελικά νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα καταλήξουν στα προαναφερόμενα επίπεδα.

Τα παραπάνω είναι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των τραπεζιτών και απομένει να επιβεβαιωθούν με την επίσημη έκδοση των αποτελεσμάτων, καθώς οι τραπεζίτες θα πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα στις 23 Οκτωβρίου, το απόγευμα, μετά το κλείσιμο των αγορών και θα ακολουθήσουν 48 ώρες διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ επί των αποτελεσμάτων τα οποία και θα ανακοινωθούν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Vitor Constancio.
Να σημειωθεί ότι για να περάσει μια τράπεζα με επιτυχία τα stress test, θα πρέπει στο αρνητικό σενάριο να μην υποχωρεί ο δείκτης Core Tier 1 κάτω από το 5,5%. Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέσο δείκτη Core Tier 1 κοντά στο 14%, θεωρείται ότι διαθέτουν ένα αξιόλογο κεφαλαιακό μαξιλάρι και αυτό ενδεχομένως εξηγεί και την αισιοδοξία που έχουν οι τραπεζίτες για τη δοκιμασία της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, όπως αναπαρήγαγαν τα διεθνή πρακτορεία (Reuters, Bloomberg) από το ισπανικό ΕFE, στη δοκιμασία της ΕΚΤ δεν περνούν τα αρχικά στάδια τρεις ελληνικές τράπεζες.

Η πληροφορία αυτή, όπως εξηγουσαν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές, απηχεί το πρώτο στάδιο των stress tests, το οποίο βασίζεται στους ισολογισμούς της 31ης/12/2013. Δηλαδή, δεν συμπεριλαμβάνουν τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν όπως και τις διάφορες κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Το αρχικό ποσό των stress test θα είναι υψηλό αλλά από αυτό θα αρχίσουν να αφαιρούνται οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν το 2014, τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, όπως και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης τις οποίες έχουν κάνει ή έχουν δεσμευθεί ότι θα κάνουν οι τράπεζες.

Παραδείγματος χάρη, η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων το οποίο περιορίζεται σταθερά, η μείωση του προσωπικού με τις εθελουσίες, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. η πώληση της θυγατρικής της Alpha Bank στην Ουκρανία κλπ.
Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η προσαρμογή των αρχικών στοιχείων των stress test με βάση τα προαναφερόμενα, θα οδηγήσουν σε γενικό θετικό αποτέλεσμα.

Το δημοσίευμα του EFE προκάλεσε αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών (π.χ. αυστριακών) και τελικά την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. Οι επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των πληροφοριών του EFE διατυπώνονται και από τους τραπεζίτες. Να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί παρουσιάζουν μόνο την Εθνική να περνά τα test, ενώ είναι γνωστό και κοινώς αποδεκτό ότι η τράπεζα που είναι σε καλύτερη θέση από ελληνικής πλευράς και περνά τη δοκιμασία με άνεση είναι η Alpha Bank.
ΕΚΤ: Δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα στα stress tests - Κερδοσκοπικές οι διαρροές

Οι διαρροές γύρω από τις τράπεζες που πέρασαν ή κόπηκαν στα stress tests, πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 26 Οκτωβρίου είναι “έντονα κερδοσκοπικές”, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Δεν έχουν σταλεί ακόμα τελικά αποτελέσματα στις τράπεζες που εμπλέκονται”, τονίζει η ΕΚΤ, έπειτα από τα σχετικά δημοσιεύματα. “Τα αποτελέσματα δεν θα είναι τελικά έως ότου εξεταστούν από το δ.σ. της ΕΚΤ την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό θα ανακοινωθούν”, σημειώνεται.

Πηγή: newmoney.gr