08 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι νόμος, θα εφαρμοστεί και ο Χατζηνικολάου λέει μαλ@κίες

«Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον Γκ. Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι το ΥΠΟΙΚ καταλήγει: «Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

«Αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ψηφισμένος νόμος» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, στις αποφάσεις της, απλώς η τρόικα μάς πιέζει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει» εκτίμησε.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».