09 Νοεμβρίου 2014

135 εκατ. ευρώ «λίμναζαν» επί χρόνια σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 200 εκατ. ευρώ καταλόγισε το Σώμα Ειδικών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραλείψεις, κακοδιαχείριση ή κακοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από ανενεργά κληροδοτήματα, που λίμναζαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, έπρεπε να έχουν γίνει απαιτητά από το Δημόσιο, εισέρρευσαν στο δημόσιο ταμείο, τον τελευταίο χρόνο, 135 εκατ. ευρώ.

«Το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζεται από βαριά αδράνεια, κάτι που έπαιξε τον ρόλο του στην περιπέτεια που περνάει σήμερα η χώρα», λέει στην «Κ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Αυτό εκφραζόταν με δύο τρόπους: Δεν συλλέγονταν πληροφορίες και επομένως δεν υπήρχε εποπτεία για μια σειρά από λειτουργίες ή δεν καταλογίζονταν ευθύνες και δεν πήγαινε μέχρι τέλους ο καταλογισμός. Σκόπιμα ή μη», καταλήγει. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικές υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων, που εξακολουθούσαν να εργάζονται κανονικά στις υπηρεσίες τους, επί χρόνια, παρά τις βαριές πειθαρχικές διώξεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορούσαν ακόμα και εκβιασμούς, υπεξαιρέσεις κ.ο.κ. Ενδεικτικά αναφέρουν καταλογισμούς, έπειτα από εκθέσεις περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποίησε το Σώμα, όπως οι ακόλουθες:

• Εις βάρος υπαλλήλου Πολεοδομίας, καταλογίσθηκαν φόροι για αδήλωτα εισοδήματα, που με τις νόμιμες προσαυξήσεις έφτασαν στα 877.832,06 ευρώ.

• Εις βάρος άλλου υπαλλήλου και πάλι της Πολεοδομίας βεβαιώθηκε αντίστοιχα ποσό 593.263,54 ευρώ.

• Εις βάρος δικαστικού υπαλλήλου καταλογίστηκε ποσό 3,59 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του οποίου επίκειται η σχετική βεβαίωση.

Ολα τα παραπάνω προέκυψαν από ελέγχους της φορολογικής και της γενικότερης οικονομικής εικόνας των ελεγχομένων, η οποία είτε δεν δικαιολογεί τις περιουσίες που εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους, είτε αφορά καταγγελίες πολιτών. Ομως η εικόνα των επίορκων είναι μόνο μέρος του ευρύτερου προβλήματος ενός Δημοσίου που αυτοϋπονομεύεται με διαφορετικούς τρόπους.

Τρεις κατηγορίες ελέγχου

Οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης που ελέγχονται από το Σώμα Επιθεωρητών δείχνουν να συγκλίνουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

• Ελεγχος περιουσιακής κατάστασης στελεχών του Δημοσίου.

• Ελεγχος τήρησης της νομιμότητας διοικητικών πράξεων.

• Ελεγχος παραλείψεων.

Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις μη τήρησης της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων αναφέρονται και οι ακόλουθες:

• Κατόπιν σχετικών επιθεωρήσεων σε πέντε Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Ν. Αττικής, επισπεύστηκε η για μεγάλο διάστημα εκκρεμούσα βεβαίωση προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών. Μόνο κατά τη διάρκεια του ελέγχου βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 1,87 εκατ. ευρώ.

• Κατόπιν ελέγχου σε Δασαρχείο της Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τη νομιμότητα πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων ως μη δασικών (οι οποίες στη συνέχεια οικοδομήθηκαν), η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία κατέγραψε αυθαίρετες κατασκευές και καταλόγισε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

• Από επιθεώρηση που διενεργήθηκε σε Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου της Αττικής διαπιστώθηκε μη νόμιμη διαγραφή χρεών αθλητικών συλλόγων που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων του συλλόγου ύψους 239.454,99 ευρώ.

Ισως η χειρότερη περίπτωση κακοδιοίκησης, όμως, αφορά τις παραλείψεις του ίδιου του Δημοσίου. Για παράδειγμα, μεγάλη έκπληξη περίμενε τους ειδικούς επιθεωρητές όταν ήλεγξαν τα χρήματα που βρίσκονται σε λιμνάζοντες τραπεζικούς λογαριασμούς κληροδοτημάτων και κληρονομιών. Υστερα από στοιχεία που συγκέντρωσε και απέστειλε στο υπουργείο η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γινόταν αναφορά σε ποσά συνολικού ύψους 104.590,26 ευρώ. Η έρευνα, δε, συνεχίζεται, με το συνολικό ποσό μέχρι σήμερα να αγγίζει τα 135 εκατ. ευρώ.

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ
kathimerinh.gr