09 Νοεμβρίου 2014

Στο “μικροσκόπιο” οι διορισμοί ενός στους τρεις υπαλλήλων του δήμου Λαρισαίων – Ελέγχονται οι συμβάσεις 300 ατόμων

Και στον δήμο Λαρισαίων επεκτείνεται η δικαστική έρευνα για τις συμβάσεις των εργαζομένων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου, με αποτέλεσμα 300 υπάλληλοι, δηλαδή ένας στους τρεις εργαζόμενους στον δήμο, να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγεται μετά από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ούτε λίγο – ούτε πολύ η εισαγγελική έρευνα, άσχετα με το που θα καταλήξει, αφορά στο ένα τρίτο περίπου του μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στον Δήμο Λαρισαίων και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι (κομμάτων, αιρετών και συνδικαλιστών στους ΟΤΑ) ότι δηλαδή «θα αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή διαθεσιμοτήτων και απολύσεων» τότε, υπηρεσίες όπως το Πράσινο ή η Καθαριότητα, αλλά και κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων, όπως και άλλων δήμων της χώρας, επί της ουσίας θα «καταρρεύσουν».

Τη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας αποκάλυψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κάνοντας λόγο «για επανέλεγχο 100 συμβάσεων» αλλά σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις «ο πραγματικός αριθμός των συμβάσεων που θα ελεγχθούν αγγίζει τις 300» όπως σημειώνουν συνδικαλιστές στην «Ε».

Σημειώνεται πως η εν λόγω έρευνα, σαφώς και είναι διαφορετική με την προκαταρκτική έρευνα που εξετάζει τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος που παρήγγειλε επίσης η κ. Κουτζαμάνη μετά και την άρνηση 5 δημάρχων, όπως ο κ. Καλογιάννης, που αντέδρασαν πολιτικά στον επανέλεγχο των δικαιολογητικών συμβάσεων εργασίας, εισαγγελική παρέμβαση που προκλήθηκε ουσιαστικά μετά από παρέμβαση του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Η δημοσιοποίηση του θέματος, προχθές Παρασκευή, ενέτεινε την αγωνία των εργαζομένων στον Δήμο Λαρισαίων αλλά αυτό που φαίνεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών της Λάρισας αφορά στο γεγονός ότι, πέραν της γενικότερης αναφοράς ζητούνται ειδικότερα στοιχεία για 5 έως 10 υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι «μνημονεύονται ονομαστικά».
Αυτό που απομένει να αποδειχθεί, όποτε εκδοθεί και το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, είναι εάν η έρευνα είναι ενταγμένη στους ελέγχους που έχει ζητήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή παραγγέλθηκε μετά από καταγγελίες συμπολιτών.

Ποιες συμβάσεις ελέγχονται
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2000 στον Δήμο Λαρισαίων και με βάση τον νόμο της κ. Β. Παπανδρέου (ν. 2839/00) οι συμβάσεις περισσοτέρων από 90 δημοτικών υπαλλήλων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2005, ψηφίζεται ο νόμος 3320/05 με τον οποίο θεωρούνται «έγκυρες και ισχυρές» οι κατατάξεις προσωπικού που έγιναν με βάση το νόμο Β. Παπανδρέου. Η μετατροπή των συγκεκριμένων συμβάσεων, παρότι «στηρίζεται» δηλαδή σε δύο νόμους ελέγχεται εκ νέου.

Η πλειοψηφία ωστόσο των συμβάσεων, που ερευνώνται δικαστικά, αφορούν σε αυτές που μετατράπηκαν το 2006 με βάση το ΠΔ Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04) καθώς αφορά σε 200 περίπου υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων. Εκτιμάται πως σε αυτή την «κατηγορία» περιλαμβάνονται και οι 5 – 10 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων στους οποίους, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται «ονομαστική αναφορά» στην εισαγγελική έρευνα.

Έχουν εντοπιστεί τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πτυχίων
Να διευκρινισθεί πως άσχετα από την εισαγγελική έρευνα, μόνο από τον έλεγχο που διενεργεί ο Δήμος Λαρισαίων από το 2013, σύμφωνα και με απόφαση του πρώην υπουργού Αντ. Μανιτάκη, έχουν εντοπισθεί τέσσερις περιπτώσεις υπαλλήλων, τα πτυχία των οποίων ερευνώνται ως προς τη γνησιότητά τους, όπως είχε δηλώσει ο κ. Καλογιάννης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ε».

Το όλο θέμα ωστόσο προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους που επίσης αμφισβητούν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη ενώ το πάγωμα των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων από την αναστάτωση που προκαλούν οι μεταβολές στο συνταξιοδοτικό και τέλος, η μείωση των προσλήψεων σε εποχικό προσωπικό δημιουργούν ένα οξύ πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο κ.ά.

Η απαξίωση αντίστοιχων Υπηρεσιών, αργά ή γρήγορα θα «υποχρεώσει» τους δήμους να εκχωρήσουν το έργο στον ιδιωτικό τομέα με τις ανάλογες βεβαίως επιπτώσεις στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών. Μάλιστα η κυβέρνηση επικρίνεται από κόμματα της αντιπολίτευσης πως αυτός είναι και ο απώτερος στόχος, της διαμόρφωσης δηλαδή του πλαισίου έτσι ώστε οι Υπηρεσίες αυτές να ανατεθούν μεσοπρόθεσμα σε ιδιωτικά συμφέροντα, ως «αναγκαίο κακό» αφού οι δήμοι θα αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, ειδικά στην καθαριότητα.

Πηγή: thessalianews.gr