13 Νοεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Αμφίπολη: 3D αναπαράσταση για το πως έφτασαν στον εντοπισμό του σκελετού

Για εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής, μιλούν οι αρχαιολόγοι και σε αυτό συνηγορούν το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου, οι τιμές ήρωα που αποδίδονταν στο νεκρό και το πρωτοφανές μέγεθος του μνημείου.
Η ποσότητα μαρμάρου που έχει βρεθεί στον τύμβο της Αμφίπολης εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για τάφο στη Μακεδονία.



Ο νεκρός είναι κάποιος μεγάλος στρατηγός εκτίμησε η κ. Περιστέρη μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέροντας: "Όπως λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι ένα λιοντάρι δε θα το βάζανε στην κορυφή του τύμβου για μια γυναίκα. Ο τάφος είναι για μια μεγάλη προσωπικότητα, για έναν μεγάλο στρατηγό".

Την εκδοχή ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μεγάλο στρατηγό υιοθετούν και άλλοι αρχαιολόγοι όπως ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχ. Τιβέριος, που μίλησε για έναν "πρωτόγνωρο μακεδονικό τάφο, με πολλά πρωτόγνωρα. Όχι μόνο οι Σφίγγες αλλά και το ψηφιδωτό, επίσης μοναδικό.. δείχνει ότι έχουμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα θαμμένη σε αυτόν τον τάφο, μόνο που αυτή η προσωπικότητα πρέπει να έχει σχέση με την Αμφίπολη".

Πάντως αναπάντητο παραμένει το κρίσιμο ερώτημα για την ταυτότητα του νεκρού και όλοι ελπίζουν ότι με το συνδυασμό των στοιχείων που έχουν βρεθεί και των αποτελεσμάτων από τα εργαστήρια θα μπορέσουν να πλησιάσουν στην ταυτότητα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από την στιγμή που βρέθηκε το κρανίο θα μπορέσει να γίνει ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου του νεκρού όπως είχε γίνει πριν από 4 χρόνια με την 11χρονη Μύρτιδα το κρανίο της οποίας είχε βρεθεί σε ομαδικό τάφο που χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα προ Χριστού στην Αθήνα.

Πάντως η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ επιμένει ότι ο νεκρός είναι είτε ο Μέγας Αλέξανδρος είτε ο Ηφαιστίωνας λέγοντας ότι "η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία αλλά οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύτηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας".

"Με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώθηκε η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας. Υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο τύμβος Καστά. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ένα τόσο σημαντικό μνημείο προστίθεται στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής" υποστηρίζει σε δηλώσεις της η γγ του υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Δείτε τι είπε στο MEGA ο Διευθυντής Ερευνών και Υπευθυνος Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του "Δημόκριτου" Γιάννης Μανιάτης για το εύρημα της Αμφίπολης και τι μπορεί να αποκαλύψει η ανάλυση DNA.



Π. Βαλαβάνης: Αποκλείονται Ρωξάνη, Μέγας Αλέξαδρος και Ηφαιστίωνας

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση, δήλωσε ο καθηγητής κλασσικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης στο κεντρικό δελτίο του MEGA, αναφερόμενος στα εντυπωσιακά ευρήματα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Και υπογράμμισε ότι οι απαντήσεις θα έρθουν από τους παλαιοανθρωπολόγους οι οποίοι θα μελετήσουν τα οστά και θα μπορέσουν να μας διαφωτίσουν.

Ο κ. Βαλαβάνης απέκλεισε ο σκελετός να ανήκει στη Ρωξάνη με τον μικρό Αλέξανδρο λέγοντας ότι ο τάφος είναι για ένα πρόσωπο και ανέφερε ότι "πρόκειται για ταφή και όχι για καύση" λέγοντας ότι "αν είχαμε καύση τα οστά του νεκρού θα έπρεπε να είχαν συλλεγεί σε μια λάρνακα".

Απέκλεισε επίσης ο νεκρός να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος γιατί έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια, όπως είπε αλλά απέκλεισε και τον Ηφαιστίωνα γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος του έκανε εντυπωσιακή πυρά.