13 Νοεμβρίου 2014

Μίζες άνω των 60 εκατ. ευρώ για τα υποβρύχια και τα ASRAD

Καλούνται σε απολογία 13 Γερμανοί για αδικήματα όπς η δωροδοκία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παράσταση πολιτικής αγωγής από το Δημόσιο.

Νέος γύρος απολογιών ξεκινά από τον Δεκέμβριο στην υπόθεση των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής έχει ήδη στείλει κλήσεις σε απολογία, σε 13 Γερμανούς, στελέχη των εταιριών Atlas και Rheinmetall AG. Τα αδικήματα που τους βαρύνουν αφορούν δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αναμένεται, μάλιστα, να σταλούν νέες κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον δέκα ακόμα στελέχη των δυο εταιριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην δικογραφία, διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες, ενώ από τις εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών προκύπτει ότι η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Παράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει το ελληνικό δημόσιο το οποίο ζητεί από τις γερμανικές εταιρίες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την υπόθεση των επίμαχων οπλικών συστημάτων ήδη 35 Έλληνες κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί και το σκέλος αυτό της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο.

Εύα Καραμανώλη
e.karamanoli@euro2day.gr