03 Νοεμβρίου 2014

Ντέιβιντ Χιλ: Αν πάμε στα διεθνή δικαστήρια, έχουμε 75% πιθανότητα να πάρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, επίμονα και μεθοδικά, να σημειώνει πως στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα επιδιώκουμε νομική λύση και όχι δικαστική, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών Ντέιβιντ Χιλ μοιάζει να επιμένει στη δικαστική λύση, λέγοντας μάλιστα πως αν προσφύγει η Ελλάδα στα δικαστήρια, έχει 75% πιθανότητα να πάρει πίσω τα Γλυπτά.

Ο κ. Χιλ μίλησε στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας, SBS. «Αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της, τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη» δήλωσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά, έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και από εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο», είπε ο κ. Χιλ, υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει, στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Αυτές οι δηλώσεις γίνονται λιγότερο από έναν μήνα μετά την κοινή συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού με τους τρεις νομικούς από τη Βρετανία. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική για τα Γλυπτά αποφασίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και μόνο, ενώ ήταν προσεκτικός για να μην υπάρξει ουδεμία σύγχυση ή παρεξήγηση σχετικά με πιθανή προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση του ξεδιπλώματος της τακτικής μας. Η UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα μια σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσέλθει στη διαμεσολάβηση, μετά το σχετικό αίτημά μας τον Αύγουστο του 2013. Συγχρόνως ετέθη ένας χρονικός προσδιορισμός ανταπόκρισης προς αυτή την πρόσκληση, διάρκειας έξι μηνών. Η πορεία που ακολουθούμε πρέπει να εξαντληθεί και να αξιοποιηθεί πλήρως. Δεν μπορούμε να προδικάζουμε το αποτέλεσμά της». Kαι επαναλάμβανε συνεχώς πως νομική λύση δεν σημαίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Είναι προφανές πως επικοινωνιακές ακροβασίες ή λεκτικές διατυπώσεις που ξεφεύγουν από το συμπαγές κείμενο της διεκδίκησης μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν σε αυτή τη φάση, που διεθνώς η Ελλάδα κατόρθωσε να ξαναθέσει το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών για να χτίσει μεθοδικά την επιχειρηματολογία της -νομική, ηθική και ιστορική.