14 Νοεμβρίου 2014

BINTEO-Μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος θαμμένος στον τάφο;

Ποιός είναι ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης;

Το μεγάλο ερώτημα για το ποιός είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης, μετά την χθεσινή συγκλονιστική ανακάλυψη με τα οστά του νεκρού στο εντυπωσιακό μνημείο.

Το μυστήριο περιπλέκεται και απαντήσεις για την ταυτότητά του ίσως δώσει η σύγκριση του γενετικού υλικού του νεκρού της Αμφίπολης, με αυτό από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας για να διαπιστωθεί αν είχε σχέση με τη δυναστεία του Φιλίππου πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ μιλώντας στην Ειρήνη Ανδρουλάκη επιμένει πως ο τάφος είχε κατασκευαστεί για τον Μέγα Αλέξανδρο ή με παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη. "Ορισμένα από τα οστά βρέθηκαν μέσα στη σαρκοφάγο και ορισμένα βρέθηκαν εκτός. Αυτό φαίνεται να είναι σχεδόν σίγουρη απόδειξη ότι ο τάφος συλήθηκε κατά την αρχαιότητα πριν σφραγιστεί. Διότι εάν το σώμα είχε μεταφερθεί για να ταφεί αλλού θα είχαν πάρει όλα τα οστά ή θα τα είχαν αφήσει προσεκτικά σε ένα σημείο. Κάποιος όμως βιαζόταν να βγάλει το χρυσό ή τα όπλα έξω απ'τον τάφο. Οι τυμβωρύχοι δεν ενδιαφέρονταν για τα οστά διότι δεν είχαν αξία και δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν", επισημαίνει.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισαν ούτε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας αλλά ούτε η καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλώντας στην εκπομπή κοινωνία ώρα. "Η μόνη σιγουριά που έχω είναι ότι αυτή την στιγμή ανθρωπολογικά θα εξεταστεί ο σκελετός θα πάρουμε τα αποτελέσματα και βεβαιωθείτε ότι θα έχουμε σύντομα και αξιόπιστα αποτελέσματα", υπογραμμίζει ο υπουργός.

Το ιταλικό πρακτορείο ΑΝSΑ αναφέρει πως με την εύρεση του σκελετού στον τάφο της Αμφίπολης το αίνιγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αρχίζει να λύνεται. Ακόμη και το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει στον Ηφαιστίωνα στενό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνα προκαλεί διαμάχες μεταξύ των αρχαιολόγων.

Ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο αφού όπως είπε ο Ηφαιστίωνας, αποτεφρώθηκε στη Βαβυλώνα. "Ο Ηφαιστίωνας είχε καεί εντελώς από ένα τόσο μεγάλο πλήθος ξύλων δεν μπορεί να είναι αυτή η προσωπικότητα που είναι θαμμένη μέσα", σημείωσε.

Ωστόσο ο καθηγητής Αρχαιολογίας Θεόδωρος Μαυρογιάννης εκτιμά ότι οι ιστορικοί της εποχής περιγράφουν σχέδια και προθέσεις πυράς για τον Ηφαιστίωνα ο οποίος δεν αποτεφρώθηκε αλλά ως Αθηναίος μεταφέρθηκε και ετάφη στην Αμφίπολη που είχε ιδρυθεί από Αθηναίους. "Ουδέποτε ολοκληρώθηκε οικοδόμημα πυράς, ετάφη σε σαρκοφάγο όπως σε σαρκοφάγο ετάφη και ο Αλέξανδρος, είναι ο Ηφαιστίωνας ίδια μορφή ταφής που υπήρχε και για τον Αλέξανδρο", υπογραμμίζει.

Οριστική απάντηση για το ποιος είναι ο νεκρός καλούνται να δώσουν οι ανθρωπολόγοι που με την εξέταση των οστών θα βρουν το φύλο, την ηλικία και το ύψος του νεκρού.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο.