14 Νοεμβρίου 2014

Τι πέρασε η Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει η ανάπτυξη

Τα οικονομικά δεινά που πέρασε η Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης περιγράφει αρθρογράφος του Marketwatch δίνοντας μέσα από βασικούς οικονομικούς δείκτες μια εικόνα της δύσκολης αυτής πορείας.

Πρώτα τα καλά νέα: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, με ρυθμό 1,7% στο γ΄τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ελλάδα μπορεί να μιλήσει για ανάπτυξη σε διάστημα έξι ετών.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως δεν υπάρχει εγγύηση ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει έτσι απλά να αναπτύσσεται από δω και στο εξής, λέγοντας ειδικότερα πως ο ελληνικός δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες (επίπεδο που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας) τους τέσσερις από τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ακόμη όμως κι αν η χώρα έπιασε πάτο κι ανεβαίνει, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά πόσο χαμηλά έφτασε η χώρα μετρώντας από τις αρχές του 2009. Το Marketwatch παραθέτει μια λίστα οικονομικών δεικτών, που φανερώνουν πόσο μεγάλη ήταν η βουτιά της ελληνικής οικονομίας:

-Μισθοί: Πτώση 21% (Στοιχεία έως το β’ τρίμηνο)

-Ποσοστό Ανεργίας: Στο 25,3% από 10,5% στα τέλη του 2009

-Λιανικές πωλήσεις: Πτώση 37%

-Κατασκευαστική Δραστηριότητα: Πτώση 84% (στοιχεία έως το β’ τρίμηνο)

-Βιομηχανική Παραγωγή: Πτώση 11%

Ήταν το Νοέμβριο του 2009 που η Ελλάδα αποκάλυψε ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, γεγονός που πυροδότησε μια κρίση που ανάγκασε τη χώρα να λάβει πακέτο διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, σημειώνει το Marketwatch.



Πηγή:www.capital.gr