10 Νοεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Οταν ο Ρίγκαν ζήτησε συγνώμη από την Θάτσερ -Στη δημοσιότητα η κρυφή συνομιλία τους

«Με ξύπνησαν τα ξημερώματα... Κάναμε σύσκεψη με τις πιτζάμες... Απολογούμαι βαθύτατα γιατί σε φέραμε σε δύσκολη θέση». Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που ξεστόμισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, όταν απολογήθηκε στην Μάργκαρετ Θάτσερ για την εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα.

Η κρυφή συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, 31 χρόνια από τη στιγμή που συνέβη. Και πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία ένδειξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, είναι μία ακόμη απόδειξη για τη συνήθεια του Ρίγκαν να καταγράφει τα τηλεφωνήματα που έκανε, χωρίς να το γνωρίζει ο συνομιλητής του.

«Αν ήμουν εκεί Μάργκαρετ, θα πετούσα το καπέλο μου πριν μπω στο γραφείο σου», ακούγεται να λέει ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος σε πρακτική της εποχής του εμφυλίου πολέμου κατά την οποία ένας επισκέπτης συνήθιζε να πετάει το καπέλο του πριν μπει σε ένα δωμάτιο. Αν δεν ήταν ευπρόσδεκτος, ο οικοδεσπότης θα το πετούσε πίσω ή θα το πυροβολούσε. «Δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό», του απαντά η Θάτσερ.

Τον Οκτώβριο του 1983 ο Ρίγκαν αποφάσισε να εισβάλει στην Γρενάδα όπου προετοιμαζόταν πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Η χώρα ήταν μέλος της Κοινοπολιτείας και ο λόγος της απολογίας του ήταν πως προχώρησε στην κίνηση χωρίς να αποκαλύψει τα σχέδιά του στην Θάτσερ, στην οποία τηλεφώνησε την επόμενη ημέρα.

«Απολογούμαστε βαθύτατα για τη δύσκολη θέση στην οποία σε φέραμε και θα ήθελα να σου πω πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα», λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο ο Ρίγκαν και στη συνέχεια εξιστορεί στην Θάτσερ τι συνέβη πριν ληφθεί η απόφαση για την εισβολή. Οπως της εξηγεί, τον ξύπνησαν στις 3 τα ξημερώματα, ενώ υποτίθεται ότι έκανε διακοπές για γκολφ και έκανε σύσκεψη με τις πιτζάμες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρισκόταν μαζί του.

Για να δικαιολογηθεί, ο Ρίγκαν αναφέρει ότι είχαν στη διάθεσή τους μερικές ώρες μόνο, για να κινητοποιήσουν τα στρατεύματα και ότι δεν μπόρεσε να το συζητήσει νωρίτερα μαζί της για λόγους ασφαλείας. «Η επιχείρηση στη Γρενάδα είναι σε εξέλιξη τώρα και ας ελπίσουμε ότι θα είναι επιτυχής. Πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά Ρον», του απάντησε η Θάτσερ μεταξύ άλλων.

Η συζήτησή τους συνεχίστηκε μέχρι το σημείο στο οποίο η Θάτσερ του είπε ότι έπρεπε να ολοκληρώσουν τη συνομιλία τους, γιατί έπρεπε να επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων για ένα «ζόρικο» θέμα. «Εντάξει, φα' τους ζωντανούς», της απάντησε εκείνος.

Ακούστε την ηχογραφημένη συνομιλία Ρίγκαν-Θάτσερ ΕΔΩ