11 Νοεμβρίου 2014

Σενάρια αποστασίας...

Πολύ περίεργες πολιτικές κινήσεις, συναντήσεις, δείπνα και μυστικά ραντεβού λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά και με φόντο το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Αν πάμε σε πρόωρες κάλπες τον Μάρτιο τότε το κουβεντολόι θα επεκταθεί, αν όχι τότε θα «παγώσει» αλλά σίγουρα δεν θα ατονήσει.
Διάφοροι πολιτικοί, κατά κύριο λόγο κάποιοι που ζουν (πολιτικά εννοούμε) παρασιτικά έχουν αρχίσει και διαρρέουν οι ίδιοι συναντήσεις, σενάρια και ονόματα που θα μπορούσαν να παίξουν ενεργό ρόλο το επόμενο διάστημα.

Και βεβαίως δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα δημοσιεύματα κάποιων που θα ήθελαν να είναι πάντα στον αφρό ως «χρυσές» εφεδρείες ή ως κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής ζωής. Παραπολιτικά σχόλια, άρθρα ή διαρροές για κινήσεις, καφέδες ή συναντήσεις πέριξ του Κολωνακίου δίνουν και παίρνουν, λες και ο ελληνικός λαός νοιάζεται για το ποιος έφαγε με ποιον και ποιος «θάβει» τον Σαμαρά και θέλει να τον εκδικηθεί.

Καλή ώρα (ή κακή) η Ντόρα που έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις της, δήθεν με φιλελεύθερο προφίλ αλλά και ο Αβραμόπουλος που δεν αποκλείει συνεργασία ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει και άδικο; Εδώ κανείς δεν περίμενε να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει, τα σενάρια που διακινούνται περιστρέφονται γύρω από το ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα θα δυσκολευτεί να κάνει κυβέρνηση με Καμμένους και λοιπούς καημένους.

Όπερ σημαίνει ότι προωθείται το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού ώστε να σωθεί η χώρα από την ακυβερνησία. Και εκεί ξεκινά το μεγάλο μαγείρεμα. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός αφού δεν μπορεί να είναι ο Τσίπρας; Πόσο θα αντέξει; Θα μπορεί να υπογράφει συμφωνίες και πόσο ελεύθερος θα είναι; Και βεβαίως, ποιον θέλουν οι δανειστές;

Πρώτο όνομα στην πίστα φιγουράρει αυτό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην δικαστικού Πάνου Πικραμένου. Υπάρχουν πολλοί... πικραμένοι που θα τον ήθελαν και κολλάει μια χαρά στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει κάθαρση, διαφάνεια και άλλα τέτοια.

Βεβαίως ως πρωθυπουργικός δελφίνος φιγουράρει και ο Αβραμόπουλος παρ' ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτρόπου. Όμως, αν του το ζητήσει... η πατρίδα σιγά μη μείνει στις παγωμένες Βρυξέλλες.

Θα ακούσουμε κι άλλα πολλά ονόματα αλλά και θα πυκνώσουν τα σενάρια όσο η συμφωνία με την τρόικα δεν κλείνει και οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν πιθανές. Όμως, κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, στην προκειμένη τον Σαμαρά. Αλλά κυρίως λογαριάζουν χωρίς τη βούληση του λαού. Αν αυτός θέλει περιπέτειες τότε θα ψηφίσει για τον πολιτικό «χυλό» που θα προκληθεί σε έναν μεγάλο ή μικρό κυβερνητικό συνασπισμό με πρωθυπουργό κάποιον απίθανο, όργανο του συστήματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πολύ μια τέτοια κατάσταση και σίγουρα θα πάμε σε μια μεταβατική περίοδο τύπου Παπαδήμου, όπου εκεί έγιναν πολλές διευθετήσεις τις οποίες πληρώνουμε τώρα.

Καλό θα ήταν ειδικά στη ΝΔ να σταματήσουν όλα αυτά τα χαζοσενάρια που διακινούν Καραμανλικοί, Ντορικοί, Αβραμοπουλικοί και κάθε άλλης καρυδιάς καρύδι. Αν χρησιμοποιούν μόνο λίγη από την ενέργειά τους για να πάει καλύτερα η κυβέρνηση. Αν βοηθούσαν στο να μην οδηγηθεί η χώρα σε επώδυνες, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Αν έβαζαν πλάτη ώστε να μη δημιουργηθεί ένα πολιτικό έκτρωμα, μια κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πείθοντας τον κόσμο ότι αυτό είναι επιζήμιο, τότε θα προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα.

Και είναι καλύτερο από το να κάθονται στα καφενεία του Κολωνακίου και να πλέκουν σενάρια και πολιτικά νταραβέρια.