05 Νοεμβρίου 2014

Οι εταιρείες-κολοσσοί που μπήκαν στη μαύρη λίστα: Κάνουν τα στραβά μάτια στη διαφθορά, αποκρύπτουν έσοδα

Εταιρείες που αποκρύπτουν τα έσοδά τους, δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και δεν δημοσιοποιούν βασικά στοιχεία για τη δραστηριότητά τους. Είναι εκείνες που μπήκαν στη «μαύρη λίστα», καθώς η διαφάνεια δεν είναι ο τομέας στον οποίο έχουν καλές... επιδόσεις.

Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης, στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Οι 90 από τις 124 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν δεν αποκαλύπτουν τους φόρους που καταβάλλουν σε ξένες χώρες, ενώ 54 από αυτές δεν δίνουν στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για τα έσοδα που έχουν σε τρίτες χώρες.

Τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο στη διαφάνεια έχουν, σύμφωνα με την έκθεση οι: Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China και Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Οι επιχειρήσεις, των οποίων η αξία τους στην αγορά ξεπερνά τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατατάχθηκαν ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της διαφθοράς, τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν σχετικά με τις θυγατρικές και τους ομίλους, και τα βασικά οικονομικά δεδομένα για τις διεθνείς δραστηριότητές τους.

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι κινέζικες εταιρείες, ενώ ιδιαίτερα «ύποπτος» είναι ο τομέας της τεχνολογίας, καθώς κολοσσοί όπως οι Amazon, Apple, Google και IBM βαθμολογούνται πολύ χαμηλά. Μάλιστα και οι τέσσερις βαθμολογήθηκαν με κάτω από 3 (στα 10), για τις επιδόσεις τους στη διαφάνεια.