11 Νοεμβρίου 2014

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου: Ετοιμες οι τράπεζες για την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και οι αντιρρήσεις της Τρόικα, ενώ, ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς, εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες για να εφαρμόσουν τον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα “stress tests” των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν, από πλευράς κυβέρνησης, εκτός των Σαμαρά-Βενιζέλου, και οι Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά των τραπεζών, στο ραντεβού προσήλθαν οι Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Σημειωτέον ότι η Τρόικα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες, τηρεί σκληρή διαπραγματευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, έχει εκφράσει ενστάσεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και περιμένει νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
Ενα άλλο ζήτημα για το οποίο πιέζει η Τρόικα είναι εκείνο της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών και τα στεγαστικά δάνεια, με το Μαξίμου να επιμένει ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, ο αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη, σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμών.