15 Νοεμβρίου 2014

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς της «ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου»

Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους στο υπό κατοχή τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμμονή εδώ και 31 χρόνια στο μύθευμα της ανεξάρτητης “ΤΔΒΚ” αποτελεί κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει, με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου της ανακήρυξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων, στα οποία προστίθεται τώρα με προκλητικό τρόπο η κατάφωρη παραβίαση από τουρκικής πλευράς του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι φετινοί εορτασμοί φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα έντονοι. Στο ψευδοκράτους έχουν μεταβεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Φαχρί Κασίργκα. Όλοι τους συναντήθηκαν με τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος επανέλαβε την πίστη του στον ρόλο της «μητέρας – πατρίδος» Τουρκίας και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αναστολή συμμετοχής της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στο ίδιο μήκος κύματος, επέμεινε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατέβαλαν πάντα προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα στο νησί και για τη μη επίτευξη αυτής ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι. Τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Την ίδια στιγμή και για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης απόσυρσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και ακύρωσης της τουρκικής NAVTEX. Αυτό είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο αμερικανός πρέσβης στο νησί Τζον Κόνινγκ ο οποίος τόνισε ότι το «Μπαρμπαρός» παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και τη νομιμότητα. Απέρριψε δε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη.

Παράλληλα όμως, ο κ. Κόνινγκ εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των τουρκικών ενεργειών. «Στηρίζουμε», είπε, «τις ιδέες Άιντε για ακύρωση της NAVTEX, απόσυρση του “Μπαρμπαρός” και συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών».