11 Νοεμβρίου 2014

Σφίγγει τα λουριά ο Σαμαράς

Στην παρούσα φάση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και κανείς δεν δικαιούται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να μείνει πίσω στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχέδιό της για έξοδο από το μνημόνιο.
Σφίγγει τα λουριά ο Πρωθυπουργός για να τρέξουν πιο γρήγορα οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στην παρούσα φάση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και κανείς δεν δικαιούται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να μείνει πίσω στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχέδιό της για έξοδο από το μνημόνιο.

Η πίεση από την τρόικα είναι έντονη, αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν καμία διάθεση να διακινδυνεύσουν ότι κέρδισε η κυβέρνηση με τις θυσίες και το…αίμα των ελλήνων πολιτών. «Δεν παίρνουμε ανάσα. Ο μαραθώνιος φτάνει στο τέλος του και τώρα πρέπει να κάνουμε σπριντ, παρά την κούραση που υπάρχει» τονίζουν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη σε κυβέρνηση και κόμμα δεν ελέγχονται εύκολα. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να τους περιορίσει τη δράση τους αλλά να εντάξει τη δική τους συμπεριφορά στον συνολικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Το αυστηρό «μάνατζμεντ» της κυβέρνησης δεν χρειάζεται για τα εύκολα αλλά για την ώρα που θα υπάρξουν συγκρούσεις και θα χρειασθεί κάποιοι να θυσιάσουν πολιτικό κεφάλαιο για να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι να ανατρέψουν την προσωπική τους στρατηγική για να καλύψουν την κυβέρνηση στα δύσκολα που έρχονται.

Όμως η παρούσα φάση είναι και η πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί συντεταγμένα για να αντεπεξέλθει επιτυχώς και να προχωρήσει η προώθηση των προαπαιτούμενων ώστε να λήξει ομαλά η αξιολόγηση της τρόικας.

Η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και την κατά βάθος εκτίμηση ορισμένων νεοδελφίνων. Εξάλλου η προηγούμενη περίοδος απέδειξε ότι η πρώτη σειρά στελεχών «φυλάει τα ρούχα της» και ακολουθεί μια δεύτερη γενιά ανερχόμενων και δυναμικών στελεχών που έχουν ταυτίσει την πολιτική τους άνοδο με την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά και δείχνει μεγαλύτερη διάθεση να καλύψει το... κενό που δημιουργείται κάθε φορά.

Η σύγκρουση των προσωπικών στρατηγικών αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες και τους σχεδιασμούς των υψηλόβαθμων στελεχών για το μέλλον. Μόνο που το μέλλον πολλών, περνάει μέσα από το μέλλον της ΝΔ.