03 Νοεμβρίου 2014

Καραμανλής σε Σαμαρά: "Δεν θέλω Σημιτικό υποψήφιο για Πρόεδρο Δημοκρατίας"

Όλο το "μενού" και το παρασκήνιο από το γεύμα των δύο ανδρών στο Χίλτον

Η διαφαινόμενη αδυναμία συγκέντρωσης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές, αποτέλεσε την αφορμή της αιφνίδιας δημόσιας συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή σε εστιατόριο του «Χίλτον», την Τετάρτη το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός -ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης, κατά σύσταση των συνεργατών του- ζήτησε τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή ώστε να πείσει βουλευτές τους οποίους επηρεάζει, και ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος, να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει το Μαξίμου. Και μάλιστα ζητήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή να μην αρκεστεί στη λεγόμενη πολυπληθή καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ., αλλά οι προσπάθειές του να επεκταθούν και στους ανεξάρτητους βουλευτές, ακόμη και σε αυτούς που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.

Το ενδιαφέρον της συνάντησης, παρ’ όλες τις εικασίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έφυγε με την κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κώστα Καραμανλή ότι θα του εξασφαλίσει τον αριθμό που λείπει από τους πρωθυπουργικούς υπολογισμούς. Και αυτό διότι, κατά τον Κώστα Καραμανλή, μπορεί να τον εκτιμούν και να τον σέβονται, πλην όμως έχουν αυξηθεί οι ανεξέλεγκτοι, όσοι έχουν ανοίξει δική τους περπατησιά και όσοι δεν θέλουν μέσα από το δικό τους «ναι» στη σχετική ψηφοφορία να ταυτισθούν με πολιτικές που αποδοκιμάζουν και να έλθουν αντιμέτωποι με τις τοπικές τους κοινωνίες. Για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι δύο άνδρες συμφώνησαν να βρεθεί πρόσωπο που να συμπληρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής, με τον πρώην πρωθυπουργό να εκφράζει διακριτικά την απροθυμία του να ψηφίσει πρόσωπο το οποίο στο παρελθόν βρισκόταν στο περιβάλλον του Κώστα Σημίτη.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, όταν έλαβε το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για να συναντηθούν, συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του και εξέτασε όλες τις εκδοχές των πρωθυπουργικών προτάσεων των οποίων θα γινόταν πιθανώς αποδέκτης. Από την πρόταση να αποδεχθεί να είναι ο ίδιος Πρόεδρος, μολονότι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται, έως τη βολιδοσκόπηση των προθέσεών του για το αν θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές. Κατελήφθη λοιπόν εξ απίνης όταν αρχικά κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό διαπίστωσε ότι το περιεχόμενό της περιστρεφόταν γύρω από γενικά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, με τον Αντώνη Σαμαρά να του εκφράζει την αισιόδοξη άποψη ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, καθώς και να διατυπώνει τις εκτιμήσεις του για τα όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά ζητήματα με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Εκπληξη αποτέλεσε, παράλληλα, για τον πρώην πρωθυπουργό και η πρόταση του κ. Σαμαρά να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τον ίδιο, καθώς απάντησε ότι θέλει να παραμείνει στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης. Σαμαράς και Καραμανλής συζήτησαν και το εσωκομματικό τοπίο, με τον πρώτο να ζητά από τον δεύτερο να «ελέγξει» τους άτακτους καραμανλικούς. Οι δυο τους, πάντως, συμφώνησαν να συμπλεύσουν σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην υπάρξουν εσωκομματικές κόντρες, κάτι που θα αποφευχθεί από μια τακτική «μη αποκλεισμού» στελεχών.

Ο Σαμαράς πρότεινε στον Καραμανλή να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές

Βεβαίως, όταν ήλθε η συζήτηση στο θέμα της Προεδρίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να τον βοηθήσει στη συγκέντρωση των 180 βουλευτών. Εκ του αντικειμένου της συζήτησης, όπως εκτίθεται παραπάνω, αλλά κυρίως εκ του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε αυτή να γίνει σε δημόσιο χώρο και υπό τα βλέμματα πολλών, εκτιμάται από τους σταθερούς συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή ότι επρόκειτο για μια επικοινωνιακής φύσεως πρωτοβουλία, η οποία στόχευε: (α) στο να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις αναφορικά με όσα λέγονται για τις σχέσεις των δύο ανδρών, (β) στο να φανεί ότι ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και ότι το κόμμα είναι ενωμένο. Ειδικότερα, παρατηρούνταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να περάσει την εικόνα προς τα έξω, αλλά κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ότι «αφού έχω στο πλευρό μου τον Καραμανλή, είσθε υποχρεωμένοι να συνταχθείτε κι εσείς μαζί μου».

ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Αντ. Σαμαρά να συναντηθούν, εν τούτοις η στάση του αυτή, αλλά και το γεγονός ότι απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια, δήλωση ή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπονομευτική του πρωθυπουργού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, υποστηρίζουν συνομιλητές του. Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι το ζήτημα των σχέσεών του με τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι προσωπικό, αλλά έχει προκύψει εξ αφορμής συγκεκριμένων γεγονότων:

1Ενώ ο ίδιος παρέδωσε ένα κόμμα με ποσοστό 33,5%, αυτό έχει συρρικνωθεί σε ποσοστά γύρω από το 20% και ίσως και κάτω από αυτό, όχι με δική του ευθύνη, αλλά με την πολιτική της σταδιακής απομάκρυνσης από τον μεσαίο χώρο και τη μονοδρομική κατεύθυνση προς τα δεξιά.
2Ο Αντώνης Σαμαράς από τη στιγμή που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του κόμματος και, παραμορφώνοντάς το ιδεολογικά, προκάλεσε ένα βαθύ χάσμα ιδεών, στρατηγικής και τακτικής μεταξύ τους.

Του Νίκου Σίμου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ