09 Νοεμβρίου 2014

Το παρασκήνιο στο Κάϊρο και η οριοθέτηση της ΑΟΖ - Περιμένουν να αντιδράσει η Τουρκία-Αδιάλλακτος ο Ερντογάν

- Οι επιπτώσεις από τις πολύ σημαντικές συμφωνίες του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
- Το STOP στις απαιτήσεις της Τουρκίας για να σβηστεί από τον χάρτη της ΑΟΖ το Καστελόριζο
- Τα αυτονόητα δικαιώματα της Ελλάδας και η αναμενόμενη τουρκική αντίδραση
- Διαβάστε αναλυτικά τα δεδομένα για την υπόθεση μετά τη Σύνοδο Κορυφής Σαμαρά - Αναστασιάδη - Σίσι

Μετά την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, που αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, το λογικό... αποτέλεσμα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο.

Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα ...εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών).

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ και η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται.

140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Αδιάλλακτος ο Ερντογάν – Δεν κάνει βήμα πίσω από την κυπριακή ΑΟΖ

Αμετανόητος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μετά και τη συνάντηση των τριών ηγετών Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο « Έθνος της Κυριακής», επέμεινε στην αδιαλλαξία του λέγοντας πως «δεν θα κάνει βήμα πίσω από το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Όλα δείχνουν πως η συμφωνία στο Κάιρο, εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην πολιτική της σύγκρουσης, σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας. Η Άγκυρα, σε μια «παράσταση νέο-οθωμανικής επιθετικότητας» προκαλεί πλέον ανοιχτά την Αθήνα και τη Λευκωσία και προειδοποιεί ώστε να μην εμποδιστούν με οποιονδήποτε τρόπο οι «έρευνες» του Μπάρμπαρος στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο καθώς θα φανούν οι κινήσεις της Άγκυρας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η επικείμενη ανακήρυξη της ΑΟΖ απο την πλευρά της Ελλάδα,ς είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις που είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν απο κοντά το παραλήρημα της Τουρκικής στρατογραφειοκρατείας.