13 Νοεμβρίου 2014

Μαρκόπουλος: Προεόρτια τρομοκρατίας οι καταληψίες - Αθανασίου: Ο νόμος θα εφαρμόζεται-Πρυτανικές αρχές ΕΚΠΑ: Για λόγους ασφαλείας το κλείσιμο των Σχολών

Σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης με ακραία συμπεράσματα από πλευράς του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου προκάλεσαν στη Βουλή τα επεισόδια στη Νομική. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διεμήνυσε ότι υπάρχει νόμος και θα εφαρμόζεται.

Για απαράδεκτη κλιμάκωση του αυταρχισμού για θέματα της Παιδείας, αυταρχισμό και προβοκατόρικες ενέργειες έκανε λόγο ο Θοδωρής Δρίτσας σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Νομική, ι προκαλώντας την απάντηση του Χαράλαμπου Αθανασίου που ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κράτος δικαίου και θα εφαρμόζεται και αυτά που ξέρετε τελείωσαν», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖ Α πυροδοτώντας ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και άλλοι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονταν για τις αιχμές του Υπουργού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει κάνει τη Βουλή εργαλείο της. Άποψη που θέλησε να αντικρούσει με δικά του επιχειρήματα ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο τρομοκράτης της αίθουσας ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις με «προεόρτια τρομοκρατία». «Οι φοιτητές που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια είναι προεόρτια τρομοκρατίας» είπε ο βουλευτής της ΝΔ προκαλώντας πανδαιμόνιο αλλά και ειρωνικά σχόλια συναδέρφων του και για την ουσία, αλλά και για τη σύνταξη των λεγομένων του.

Πρυτανικές αρχές ΕΚΠΑ: Για λόγους ασφαλείας το κλείσιμο των Σχολών

Λόγους ασφαλείας επικαλούνται οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρυτανεία αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών».

«Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα περίπου 100 φοιτητές που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από τη Νομική Σχολή.

Εξαιτίας της πορείας που έγινε απροειδοποίητα στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, αφού η Τροχαία δεν πρόλαβε να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές επιχείρησαν το πρωί να μπουν στη σχολή και εμποδίστηκαν από άντρες της αστυνομίας, καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές από την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια μικρής έκτασης έξω από τη Νομική με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο νεαροί.

Μετά την απώθηση το πρωί των φοιτητών, ομάδα περίπου 200 αναρχικών προσπάθησε να εισβάλει στο γραφείο του Θεόδωρου Φορτσάκη στην Πρυτανεία, αλλά απωθήθηκαν απο τα ΜΑΤ. Ένταση επικρατεί και στην ΑΣΟΕΕ. Δυο τραυματισμούς απο τα ΜΑΤ καταγγέλλουν οι φοιτητές.


Πηγή: http://www.skai.gr/