13 Νοεμβρίου 2014

Διαβάστε τους σοκαριστικούς διαλόγους των εκβιαστών του επιχειρηματία

Στο φως τα παζάρια για τις μίζες που ζητούσαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, της ΤτΕ και του ΥΠΟΙΚ για να διαγράψουν πρόστιμα

Πρόσωπο με πρόσωπο με ανακριτή βρίσκονται οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματία για να μην του επιβληθεί πρόστιμο από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Οι κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής φέρονται να αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ενώ εμφανίζονται να ακολουθούν διαφορετική υπερασπιστική γραμμή ρίχνοντας ο ένας τις όποιες ποινικές ευθύνες στον άλλο. Και όλα αυτά ενώ στο φως έρχονται αποσπάσματα από τις συνομιλίες τους από τις οποίες προκύπτουν ξεκάθαρα οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες για το ύψος της μίζας που θα ελάμβαναν ώστε να μην επιβάλουν το πρόστιμο στον επιχειρηματία.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία του επιχειρηματία, σύμφωνα με την οποία οι δυο υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. απαιτούσαν εκβιαστικά, μέσω της 68χρονης λογίστριας, μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να «κλείσουν» έλεγχο στην επιχείρησή του και να μην του επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Ειδικότερα, σε συνάντηση στο γραφείο της λογίστριας, παρουσία του συζύγου και του γιου της, «μεταφέρθηκε» στον επιχειρηματία η παράνομη απαίτηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο τις επόμενες ημέρες συγκεκριμενοποιήθηκε στις 60.000 ευρώ και μετά από διαπραγματεύσεις, μέσω της λογίστριας, διαμορφώθηκε τελικά στις 50.000 ευρώ.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της «δωροληψίας υπαλλήλου κατ' επάγγελμα με ωφέλημα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, της εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης του εξαναγκαζόμενου κατ' επάγγελμα από κοινού και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις».

Από τους έξι κατηγορούμενους, την Πέμπτη ενώπιον του ανακριτή βρίσκονται οι πέντε και συγκεκριμένα η λογίστρια, ο σύζυγος και ο γιος της  καθώς και οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Ο τελευταίος κατηγορούμενος, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να απολογηθεί.

Ειδικότερα, η υπάλληλος του ΣΔΟΕ που φέρεται να διενέργησε τον έλεγχο στην επιχείρηση και κατά το κατηγορητήριο ζήτησε, μέσω της λογίστριας, 60.000 ευρώ, στο απολογητικό της υπόμνημα υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως δεν διέπραξε κανένα ποινικό αδίκημα και πως διενήργησε έλεγχο από το οποίο και διαπίστωσε ότι στη σχετική φορολογική διεύθυνση του ελεγχόμενου δεν βρέθηκε να λειτουργεί η επιχείρησή του, καθ' όσον δεν υπήρχε σχετική εγκατάσταση.

Όπως φέρεται να υποστηρίζει η κατηγορουμένη διαπιστώθηκε η παράβαση της μη δήλωσης μεταβολής της έδρας και ζητήθηκαν συμβόλαια κτήσης των ακινήτων, ενώ ο επιχειρηματίας αποδέχτηκε τη σχετική παράβαση. «Στη συνέχεια αρχειοθετήθηκε ο έλεγχος. Αναρωτιέται κανείς αν ήθελα να εκβιάσω ή να απαιτήσω. Ήταν δυνατόν να αναφέρω στον έλεγχο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπόθεση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν εκβίαζα εγώ αλλά η λογίστρια» φέρεται να επισημαίνει στο απολογητικό της υπόμνημα η εν λόγω κατηγορουμένη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε όλες τις συναντήσεις η λογίστρια έπαιρνε τα κινητά τηλέφωνα και τα έβγαζε έξω από το γραφείο. Από τους διαλόγους που κατέγραψαν οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας προκύπτουν οι συνεννοήσεις για τη φερόμενη δωροδοκία των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.

Αποσπάσματα των διαλόγων αυτών έχουν ως εξής:

Λογίστρια: Και θα πάει αρχείο η υπόθεση.
Επιχειρηματίας: Τα χρήματα;
Λογίστρια: Θα μου τα δώσεις, θα τα δώσω εγώ.
Επιχειρηματίας: Ναι.
Λογίστρια: Μέσω του ανθρώπου που μεσολαβεί.
Επιχειρηματίας: Δεν τα έχω. Τα έχω στο αμάξι.
Λογίστρια: Φέρε μου εδώ.
Επιχειρηματίας: Να τα φέρω τώρα;
Λογίστρια: Φέρτα μου εδώ. Εδώ να τα κλειδώσω.

Λογίστρια: Είναι συνεννοημένοι. Όλοι στο κόλπο. Θα πάνε και παραπάνω.
Επιχειρηματίας: Παζάρι έκανες;
Σύζυγος λογίστριας: Έκανε, έκανε.
Λογίστρια: Έκανα. Κάτω από πενήντα δεν πάνε. Ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.

Λογίστρια: ξεκάθαρα μου είπανε το κλίμα είναι μιλημένο κανονικά. Την άλλη φορά όταν ήρθε εδώ ο φίλος μας και του ζήτησα να μας φροντίσει, φαίνεται τα έχουν μιλήσει όλοι μαζί, μας πήγε και στην προϊσταμένη, χαρές, να μας κεράσει καφέ και λοιπά.
Επιχειρηματίας: Μάλιστα.

Επιχειρηματίας: Την άλλη φορά μας είχαν πει 60. Δώσαμε τριάντα. Κάναμε παζάρια.
Σύζυγος Λογίστριας: Ναι. Κάναμε παζάρια.
Λογίστρια: Ένα τριαντάρι δώσαμε.
Επιχειρηματίας: Τα βολέψαμε τότε
Λογίστρια: Πάλι θα τα βολέψουμε.

Λογίστρια: Την πρώτη φορά μου ήρθε εδώ «Ε τι έγινε» λέει «ένα διαμέρισμα θα δώσει» έτσι σε αυτό το στιλ. Είδαν διαμερίσματα, σου λέει τα διαμερίσματα λες κι είναι στραγάλια.

Λογίστρια: Αυτοί ζητάγανε εξήντα, εγώ είπα ότι είναι πάρα πολλά, ο άνθρωπος ναι έχει κάνει περιουσία αλλά τι να τα κανείς τα ακίνητα τώρα;
Επιχειρηματίας: Να του δώσουμε ένα διαμέρισμα να μας δώσει τα ρέστα.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ