08 Νοεμβρίου 2014

«Έρχεται» ρύθμιση για επιδόματα και αποζημιώσεις που επηρεάζουν το ΕΝΦΙΑ: Ποιους αφορά

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ρυθμιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν με φορολογουμένους που έλαβαν το προηγούμενο έτος αποζημιώσεις ή έκτακτα επιδόματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Με τη νέα διάταξη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν την έκπτωση 50% από τον φόρο εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή την πλήρη απαλλαγή.

Η νομοθετική διάταξη  θα προβλέπει ότι στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί εάν ο φορολογούμενος δικαιούται ή όχι της μερικής (κατά 50%) ή της ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ δεν συμπεριλαμβάνονται:

- Τα οικογενειακά επιδόματα (στήριξη τέκνων, τριτεκνικά και πολυτεκνικά) τα οποία δίνονται στους φορολογουμένους από τον ΟΓΑ.

- Οι αποζημιώσεις απολύσεων.

- Οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με βαθμό αναπηρίας άνω του 80%.

Οσοι φορολογούμενοι έχασαν με το προηγούμενο καθεστώς την έκπτωση ή την απαλλαγή θα πρέπει να μεταβούν μετά την ψήφιση του νόμου στις εφορίες τους προσκομίζοντας δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι στους κωδικούς του πίνακα 6 των φορολογικών τους δηλώσεων συμπεριέλαβαν ποσά επιδομάτων που δεν έπρεπε να συνυπολογιστούν στο οικογενειακό τους εισόδημα, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, το εισόδημα αυτό να επανυπολογίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, κατόπιν αφαίρεσης των συγκεκριμένων επιδομάτων, και τελικά να αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι των απαλλαγών.