11 Νοεμβρίου 2014

Πίκρα στον τουρκικό Τύπο για τη συνάντηση του Καΐρου

Ως ένδειξη ότι συγκροτείται μια συμμαχία χωρών της περιοχής με στόχο την Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντική μερίδα του τουρκικού Τύπου την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου στο Κάιρο. Στις σελίδες της «Γενί Σαφάκ», ο διευθυντής και αρθρογράφος της κατ’ εξοχήν φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, υποστηρίζει ότι «υπάρχει εδώ και καιρό ένα σχέδιο δημιουργίας συμμαχίας στη Μεσόγειο με άξονα το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Αγγλία».
Ο αρθρογράφος εκτιμά, επίσης, ότι η τριμερής σύνοδος του Καΐρου, πέρα από βήμα «συμμαχίας» εναντίον της Τουρκίας, είναι και «προσπάθεια εκδίκησης της Αιγύπτου» εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Στη «Γενί Σαφάκ» η κυβέρνηση της Αιγύπτου περιγράφεται ως «πραξικοπηματική» και σε σύμπραξη «με τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Ως «τριμερής ενεργειακή συμμαχία στο Κάιρο» περιγράφεται η Σύνοδος Κορυφής από τη «Μιλιέτ» και ως «τριμερές μέτωπο εναντίον της Τουρκίας» από τη «Χουριέτ». Ως ευθέως εχθρική κατά της Τουρκίας αντιμετωπίζει τη διακήρυξη του Καΐρου η «Τζουμχουριέτ», στην οποία επισημαίνεται ότι οι ηγέτες των τριών χωρών «αποφάσισαν να συνεργαστούν όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου». Αντίστοιχο είναι το κλίμα στα πρωτοσέλιδα ακόμα δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων και δη στη «Σταρ» («Εδωσαν τα χέρια εναντίον της Τουρκίας») και την «Ακσάμ» («Συσκέπτεται το τρίγωνο του κακού»).

Στο πλαίσιο των αρνητικών τουρκικών αντιδράσεων εντάσσεται και συνέντευξη του Τούρκου υπουργού για τα Ευρωπαϊκά Θέματα. Ο κ. Βολκάν Μποζκίρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την αδυναμία, όπως είπε, της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να δώσουν λύση στο χρονίζον ζήτημα. Ο κ. Μποζκίρ ισχυρίστηκε ότι τη λύση μπορούν να δώσουν μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της Ευρώπης οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν δώσει τη δυνατότητα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της “Νοτίου Κύπρου” να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί». Και επισήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι «είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, ποτέ δεν αναγκαστήκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και γι’ αυτό συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά».

Σαφώς θετικό για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής ήταν χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας European Voice, στην οποία παρουσιάζεται ως προσπάθεια να σταματήσει η τουρκική αμφισβήτηση των ενεργειακών σχεδίων της Κύπρου.