10 Νοεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Επεισοδιακή η κοινή συνέντευξη Τύπου Ράμα - Βούτσιτς

Η αναφορά του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα για ανεξάρτητο Κόσοβο πυροδότησε την ένταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, στο Βελιγράδι.

"Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν αλλάξε" είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

"Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας, και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει, μιλώντας για το Κόσοβο που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας" απάντησε σε έντονο ύφος ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς κατηγορώντας τον Αλβανό ομόλογό του για προβοκάτσια.

Ο Εντι Ράμα επανήλθε σε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι δεν είχε κακές προθέσεις. Μετά το τέλος της συνέντευξης ο Αλεξάντερ Βούτσιτς έστρεψε την πλάτη προς τον Αλβανό πρωθυπουργό και απομακρύνθηκε από το χώρο χωρίς να τον περιμένει, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επισκέψεις.

Νωρίτερα οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών εξελίχθηκαν ομαλά και χωρίς εντάσεις, μάλιστα συμφωνήθηκε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση των οπλιτών των δύο χωρών, με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής ταυτότητας. Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, με τη διευκόλυνση Σέρβων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία.

Πριν την τοποθέτηση του Έντι Ράμα για το Κόσοβο, ο Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι "ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών που θα ασχολείται με το μέλλον των δύο λαών και όχι με το παρελθόν".

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού είχε αναβληθεί μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Βελιγράδι στον αγώνα μεταξύ των δυο εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου.