05 Νοεμβρίου 2014

Νέες τσιρίδες από τη Ζωή στη Βουλή -Καταγγελίες για κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ενταση επικράτησε για ακόμη μια φορά στην Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαισύνης, ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε, τελικά, από την αίθουσα.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια κατατέθηκε εσπευσμένα και με επείγουσες διαδικασίες.

«Το μόνο επείγον, λοιπόν, που συνέτρεξε, ήταν η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει: «Επισπεύστηκαν οι διαδικασίες, για να εμφανιστεί μετά βαΐων και κλάδων ο Δένδιας και να ανακοινώσει ότι κατέθεσε τροπολογία για τα δάνεια επιχειρήσεων, αν και δεν τα είχε καταθέσει στη Βουλή, μόνο και μόνο για να κάνει την πολιτική του διαφήμιση».

Σε εκείνο το σημείο πρότεινε να προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για να συζητηθεί διεξοδικά σημειώνοντας «Εάν στοιχειωδώς αναγνωρίζετε ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί μόνο με την κυβερνητική πλειοψηφία και σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, οφείλετε να το κάνετε».

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής ΝΔ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής και εξήγησε ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να κάνει λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» με τον κ. Βιρβιδάκη να την ανακαλεί στην τάξη.

«Για ποιο πράγμα με ανακαλείτε στην τάξη, που σηκωθήκατε και όρθιος...» του απάντησε η βουλευτής και συνέχισε: «Περιφρονείτε την επιτροπή. Ο υπουργός συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος απολυταρχικού καθεστώτος. Δεν κλείνει το θέμα. Αποχωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είστε υπεύθυνοι για τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου».

Απάντηση στην κα Κωνσταντοπούλου έδωσε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, επισημαίνοντας: «Εσείς τον έχετε κάνει τον ευτελισμό, που έχετε βάλει τους βουλευτές σας στη γραμμή. Τους έχουν γραμμή και ψηφίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ένα νομοσχέδιο, όπου έστω και σε μια παράγραφο να έχει διαφοροποιηθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε πως «δεν είναι συμπεριφορά κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείπει τη θέση, το ρόλο και τις υποχρεώσεις της, για μια δήθεν διαδικαστική διαφωνία. Την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια την περιμένει όλη η χώρα και η αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποχωρήσει σε άλλες περιπτώσεις και σε ζητήματα επιβάρυνσης των πολιτών. Στη συγκεκριμένη τροπολογία αποχωρούν και αυτό δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν έχει δικαιολογία η στάση τους».

Από τη ΝΔ, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συζητηθεί ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, όμως στην προηγούμενη συνεδρίαση το λόγο δεν έλαβε κανένας βουλευτής του, πλην της εισηγήτριας. Εκτός αυτού, πώς είναι δυνατόν από τη μια να λένε ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την άλλη να κατηγορούν τον κ. Δένδια για απόπειρα αυτοδιαφήμισης, όταν αποφάσισε να την καταθέσει στην Επιτροπή μας;».

Βούλτεψη: Οποτε φέρνουμε ν/σ που ανακουφίζουν την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί

«Σε όποιο Νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και ανακουφίζει την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν ψηφίζει (δόσεις για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία), είτε αποχωρεί («κούρεμα»  κόκκινων δανείων). Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού λαού!» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.