10 Νοεμβρίου 2014

Δεκάδες εκατομμύρια οι ζημιές στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστια η καταστροφή από την πυρκαγιά στην 4η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά ο σταθμός καθώς καταστράφηκαν και οι δύο μονάδες 3 και 4!
Η φωτιά ξεκίνησε στις 8:45 το πρωί της Κυριακής από το 2ο υπόγειο της 4ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και γρήγορα επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον υπόγειο χώρο. Πιθανόν από καλώδια αλλά και με τη βοήθεια εύφλεκτων υλικών (πλαστικού, σκόνη λιγνίτη αλλά και λάδια και πετρέλαιο) η πυρκαγιά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και στους επάνω ορόφους φτάνοντας μέχρι και τα κοντρόλ του σταθμού της 3ης και 4ης μονάδας τα οποία και κατέκαψε.

Ευτυχώς από την πυρκαγιά δεν θρηνήσαμε θύματα ούτε και τραυματισμούς εκτός από 12 (συνολικά) περιστατικά που χρειάστηκαν μεταφορά, κυρίως για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι πυκνοί καπνοί ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια πυρόσβεσης και παρά την κινητοποίηση μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής από τις υπηρεσίες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (με περίπου 10 οχήματα) η πυρκαγιά έκαιγε ολόκληρη την ημέρα.

Όπως δήλωσε στο karfitsa.gr o πυροσβέστης στο περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τσιαπάρας, «Ακόμη έχει πολύ καπνό και έτσι τα οχήματά μας βρίσκονται στο σημείο. Αυτή την ώρα έχουμε 3 οχήματα με 11 υπαλλήλους, ενώ αργότερα θα επιχειρήσουν 4 οχήματα με 13 υπαλλήλους προκειμένου να γίνεται ενδελεχής έλεγχος. Η κατάσβεση είναι σε καλό επίπεδο, όμως σήμερα ενδεχομένως και αύριο οχήματα της υπηρεσίας μας θα παραμείνουν εκεί. Για την ώρα δε γνωρίζουμε τι προκάλεσε την πυρκαγιά. Είναι προϊόν προανάκρισης από το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας καθώς και από τη ΔΕΗ και έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί και το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία».




«Το σημερινό συμβάν καταδεικνύει την ανάγκη αντιμετώπισης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ζωή των εργαζομένων και η ηλεκτροδότηση της πατρίδος μας απαιτούν μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση την οποία η κατακερματισμένη ΔΕΗ δεν μπορεί να παρέχει καθώς Σαμαράς και Βενιζέλος πουλάνε τα κομμάτια της σε εθνικούς εργολάβους καναλάρχες» δήλωσε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης η οποία προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ κ. Ι. Κοπανάκη ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο , οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και όσοι από αυτούς διακομίσθηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει κάθε κίνδυνο.

Ο κ. Κοπανάκης ανέφερε στη Βουλευτή ότι το εργοστάσιο θα κλείσει προσωρινά για συντήρηση και αποκατάσταση της ζημιάς και δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση την τρέχουσα εβδομάδα με αντικείμενο συζήτησης την απόσυρση των συγκεκριμένων μονάδων παραγωγής της Πτολεμαΐδας καθώς η παλαιότητα των μονάδων, εκτός από τις υπέρογκες δαπάνες στην παραγωγή εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό.

Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βρέθηκε το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος όπου ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Σταθμού και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, πρώτα απ´ όλα για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, για την έκταση του προβλήματος και την εξέλιξή του. Μετά την ενημέρωση δήλωσε «Είδα από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο σταθμό και των ανδρών της πυροσβεστικής. Είναι θαύμα, κυριολεκτικά, ότι δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα και από εκεί και πέρα αυτό που προέχει είναι η εκτίμηση της ζημιάς, που φαίνεται ήδη να είναι πολύ μεγάλη. Επικοινώνησα αμέσως με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσα για την κατάσταση όπως αυτή είχε μέχρι εκείνη την ώρα. Σίγουρα αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και όλων όσοι επιχειρούν, ο έλεγχος της κατάστασης και, τέλος, η εκτίμηση τη ζημιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την επίσπευση της κατασκευής της νέας μονάδας (Πτολεμαΐδα V)».