08 Νοεμβρίου 2014

Στρατιωτικοί Β. Ελλάδος προς ΠΟΕΣ: Η επιστολή στον πρωθυπουργό ήταν αναίτια και προκαλεί αναστάτωσν... εκτός αν αυτός είναι ο σκοπός

«Μαύρες» σκέψεις, σε μέρος, των Στρατιωτικών που εμπλέκονται ενεργά στις Ενώσεις προκάλεσε, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Δημήτρης Καμπουρίδης, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η ανοιχτή επιστολή της ΠΟΕΣ στον πρωθυπουργό προέβλεπε, στις 5 Νοεμβρίου που δημοσιοποιήθηκε,  πως τελικά  η μισθοδοσία των στρατιωτικών δεν θα επανερχόταν στη μισθολογική τάξη της 31-7-2012 και τόνιζε πως «για ακόμη μια φορά κάμπτονται οι ελάχιστες επιφυλάξεις και υποχωρήσεις των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους και επιβεβαιώνονται, δυστυχώς για κάποιους, οι δυσοίωνες εκείνες προβλέψεις που ομιλούσαν για υποσχέσεις που θα πέσουν στο κενό».

Στις 6 Νοεμβρίου όμως, όπως σημειώνει και η τοποθέτηση της ΕΣΠΕΚΜ, συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, συναντήθηκαν με τον Χρήστο Σταικούρα και δέχτηκαν την μερική αποκατάσταση Στρατιωτικών και Στελεχών των Σ.Α. κάνοντας λόγο για αρχή της δικαίωσης του αγώνα.

Η μερική αποκατάσταση όπως ανακοίνωσαν οι ομοσπονδίες των Σ.Α. προβλέπει :
– την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από 1/8/2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, από 1/7/2014. Από 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.

– την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων, κατά 50% η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014.

Μετά απο αυτή την εξέλιξη ο Γ. Γ. της ΕΣΠΕΚΜ με ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, εξέφρασε την έντονη κριτική του στην «μητρική» Ένωση ΠΟΕΣ σημειώνοντας πως το μπαράζ επιστολών στον Α. Σαμαρά δεν εξυπηρετεί τίποτα, παρα μόνο ίσως την προβολή ενώ προκάλεσε και αναίτια αναστάτωση «εκτός πάλι φυσικά, αν αυτός ήταν ο σκοπός της» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα βιαστώ κι εγώ λοιπόν να βγάλω συμπεράσματα, αλλά το βέβαιο είναι ότι προσωπικά έχουν αρχίσει να μου μπαίνουν ”μαύρες” σκέψεις» σημειώνει ο ΓΓ της ΕΣΠΕΚΜ προκαλώντας όπως είναι φυσικό τον εύλογο προβληματισμό για το αν επέρχεται «διαζύγιο» ΕΣΠΕΚΜ – ΠΟΕΣ αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχε ξαναυπάρξει ανάλογο «θερμό επεισόδιο» ΕΣΠΕΚΜ – ΠΟΕΣ με την επιστολή που είχε στείλει η ΠΟΕΣ στον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση της ΠΟΕΣ, για την κριτική στην επιστολή του Προέδρου της Ανέστη Τσουκαράκη,  δόθηκε επίσης μέσω διαδικτύου  με την ΠΟΕΣ να αναρτά και στην δική της σελίδα την κριτική της ΕΣΠΕΚΜ και να καταλήγει πως αυτή η κριτική «ήταν θέμα χρόνου» να εκδηλωθεί και πως «η απάντηση θα δοθεί από τους αναγνώστες, τους τελικούς και μοναδικούς κριτές …..».  Στρατιωτικοί δε που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΕΣ σημειώνουν πως είναι προφανές οτι η απόφαση του ΣτΕ με την μερική αποκατάσταση, δεν εφαρμόζεται, παρα μόνο «μερικώς»

Είναι αυτή η διαφωνία προμήνυμα «ρήξης»; H έρευνα του μαθηματικού και ψυχολόγου John Gottman που έδειξε πως τελικά τα ζευγάρια που μαλώνουν δύσκολα χωρίζουν είναι γνωστή, αλλά και η αίσθηση που υπάρχει στους Στρατιωτικούς όπως φαίνεται είναι πως δεν προβλέπεται «διαζύγιο» γιατί οι Ενώσεις δεν έχουν κανένα λόγο (προς το συμφέρον τους), όπως αναφέρουν, να μην συνεχίσουν όπως ακριβώς ξεκίνησαν.

Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις μόνο ο χρόνος δείχνει την κατάληξη…

Κώστας Αττίας
http://www.paraskhnio.gr/stratiotikoi-i-epistoli-ston-prothypo/