13 Νοεμβρίου 2014

Τι κάνει μια Κινέζα δημοσιογράφος στον… τάφο;

Είναι η ανταποκρίτρια του κινεζικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV στην Ελλάδα. Η ίδια βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη για πρώτη φορά στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, προκειμένου να «καλύψει» το ρεπορτάζ και να ενημερώσει τους συμπατριώτες της για την ανασκαφική έρευνα της Κατερίνας Περιστέρη και της ομάδας της.
Όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος Γκονγκ Μινγκ στην Karfitsa βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής την ημέρα των μεγάλων αποκαλύψεων τυχαία. Η ίδια μιλά και για τις Ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα πως εάν ο Αντώνης Σαμαράς προσκαλούσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αμφίπολη, ο τελευταίος θα δεχόταν την πρόσκληση.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε εδώ;

Ναι είναι η πρώτη φορά.

Υπάρχει ενδιαφέρον στην Κίνα για τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη;

Ναι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο στην Κίνα αλλά σε όλο τον κόσμο. Στην πατρίδα μου ειδικά δίνουμε μεγάλο βάρος στις αποκαλύψεις γιατί έχουμε κι εμείς μακρά ιστορία και πολιτισμό. Για το λόγο αυτό ήρθα κι εγώ για να καλύψω το ρεπορτάζ.


Εργάζεστε στην Ελλάδα;

Ναι η βάση μας είναι στην Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις για την αποκάλυψη σκελετού στον τάφο της Αμφίπολης θα έχουν ενδιαφέρον στην Κίνα;

Σίγουρα. Οι αποκαλύψεις θα τύχουν παγκόσμιας δημοσιογραφικής κάλυψης και ενδιαφέροντος και όχι μόνο στην Κίνα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτά που άκουσα!

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων όπου έγινε γνωστό ότι ανακαλύφτηκε σκελετός ήρθατε τυχαία ή το γνωρίζατε;

Τυχαία. Υπήρχε ο κατάλληλος συγχρονισμός. Ήρθαμε σε επαφή με το υπουργείο και τους αρχαιολόγους. Στην αρχή έλεγαν ότι είναι απασχολημένοι. Μέτα όμως δέχτηκαν την αίτησή μας να παρακολουθήσουμε με το συνεργείο μου την ενημέρωση.

Στην Ελλάδα οι ανακαλύψεις είναι το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Στην Κίνα;

Δεν θα είναι το νούμερο ένα θέμα στο δελτίο, αλλά σίγουρα θα έχει μια σημαντική θέση στην ενότητα του πολιτισμού. Πιστεύω πως το ρεπορτάζ μας όλα τα ξένα ΜΜΕ της Κίνας θα το αναπαράγουν.

Οι σχέσεις της Ελλάδα και της Κίνας είναι καλές. Η ανακάλυψη μπορεί να δημιουργήσει και νέους δεσμούς;

Το πιστεύω! Κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού και του πολιτισμού. Ήδη πολλοί Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα. Πιστεύω πως θα αυξηθούν μετά τις αποκαλύψεις και δεν θα πηγαίνουν μόνο στη Σαντορίνη αλλά θα επισκέπτονται και τη Θεσσαλονίκη.

Θεωρείτε ότι ο Κινέζος Πρωθυπουργός θα ερχόταν στην Αμφίπολη;

Άμα προσκληθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό γιατί να μην την επισκεφτεί; Την τελευταία φορά άλλωστε, ο δικός μας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

του Βαγγέλη Στολάκη
karfitsa.gr