03 Νοεμβρίου 2014

Γλύκατζη-Αρβελέρ: Ο Μ. Αλέξανδρος δεν είναι στην Αμφίπολη αλλά στη Βεργίνα

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα- Αμφίπολη», η διακεκριμένη βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ασχολείται με τα μνημεία τόσο στη Βεργίνα όσο και στην Αμφίπολη, καθώς και με τα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ εκτιμά ότι τα οστά του Μ. Αλεξάνδρου βρίσκονται στη Βεργίνα και όχι στην Αμφίπολη, πιθανολογώντας ότι τα οστά του μεγάλου στρατηλάτη φυγαδεύτηκαν από την Αίγυπτο και τάφηκαν σε μια σχεδόν ιδιωτική τελετή ταφής στον οικογενειακό τάφο του Φιλίππου Β’, στη Βεργίνα, που κοσμήθηκε στη συνέχεια με τη ζωφόρο που παριστάνει τον Αλέξανδρο.

«Τι εμποδίζει να δεχτούμε ότι στον τάφο του πατέρα του, Φιλίππου, μεταφέρθηκαν -μετά την, πρόσκαιρη ίσως, ταφή του στην Αίγυπτο- τα οστά του Αλέξανδρου;», διερωτάται για τον τάφο της Βεργίνας η συγγραφέας.

Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του σύντομου έργου της, από καιρό την απασχολούσε «η παρουσία της ελεφαντοστέινης κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον τάφο του πατέρα του, Φιλίππου», η παρουσία ομοιώματος βασιλεύοντος βασιλέως σε τάφο ανάμεσα σε νεκρούς, και ήταν αυτό το παράδοξο που έδωσε την αφορμή για σκέψεις, τις οποίες μοιράστηκε με την αδελφική της φίλη Λένα Σαββίδη, η οποία και την ενθάρρυνε να τις δημοσιεύσει.