12 Νοεμβρίου 2014

«Βόμβες» Προβόπουλου για ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου: Έβαζαν φόρους για να γλιτώσουν του Δημόσιους Υπαλλήλους

«Υπήρχε Plan B το 2012 για την Ελλάδα»

Δεν θέλησαν να τα βάλουν με τους δημόσιους υπαλλήλους και να κόψουν δαπάνες -αν και εκεί ήταν από την αρχή το πρόβλημα- και προτίμησαν την υπερφορολόγηση … για ευνόητους λόγους είπε ούτε –λίγο ούτε πολύ μιλώντας αποκλειστικά στην τηλεόραση του Alpha ο πρώην Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στις Κυβερνήσεις των πρώτων χρόνων του Μνημονίου.

Μάλιστα, ανάβει φωτιές συνολικά στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας πως επιμελώς έκρυψε τις υποχρεώσεις από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η Ελλάδα ούτε είχε, ούτε έχει κάποιο Εθνικό Σχέδιο να παρουσιάσει, για αυτό και είναι αναγκασμένη να Αποδέχεται ότι της συστήνουν οι δανειστές.
Ο Γιώργος Προβόπουλος αποκάλυψε πως πράγματι υπήρχε Plan Β το 2012 που προέβλεπε κλείσιμο τραπεζών και περιορισμένα ποσά αναλήψεων από τα ATM και περιέγραψε τις δύσκολες ώρες λίγο πριν τις δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της χρονιάς, με τον αγώνα δρόμου που έγινε με φορτηγά από το εξωτερικό για να έχουν χρήματα οι Τράπεζες. Για τον ίδιο λέει πως πλέον θέλει να ασχοληθεί με αγροτικές εργασίες.

Σημεία της συνέντευξης του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην τηλεόραση του Alpha:

ΕΡΩΤ.: Υπήρξαν στιγμές που κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ..να το πούμε λαϊκά .. βγήκατε από τα ρούχα σας;;

ΠΡΟΒ.: «Το Μάρτιο του 2014, είχα μια μεγάλη κόντρα με την τρόικα για τα stress test των Τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε ότι το έλλειμμα κεφαλαίων ήταν πολύ μεγαλύτερο. .. Τα επιχειρήματα σαθρά, τα δικά μας ήταν βασισμένα σε μεθοδολογία. Δεν το έβαλα κάτω επέμεινα ότι είχα δίκιο. Και όπως αποδείχτηκε με τα τεστ της ΕΚΤ έτσι ήταν».

ΕΡΩΤ.: Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για την ύπαρξη ενός σχεδίου «Ζ» που προέβλεπε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αναγκαστικό κλείσιμο όλων των ΑΤΜ των τραπεζών, συνοριακούς ελέγχους για να μην φύγουν μαζικά κεφάλαια στο εξωτερικό το 2012... Τι από αυτά ήταν πολύ κοντά στην αλήθεια;

ΠΡΟΒ.: «Το επιβεβαιώνω… Πειτε το Ζ, Β ή εναλλακτικό σχέδιο.. Υπήρξε πράγματι σχέδιο Β, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προέβλεπε όμως τι θα μπορούσε να γίνει σε κατάσταση τραπεζικού πανικού. Μερικά από αυτά που προέβλεπε τα είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου. ... Τι ήταν αυτά; Για παράδειγμα δεν υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα... Υπήρξαν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι»

ΕΡΩΤ.: Πότε νοιώσατε να χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας;

«Πολλές φορές το ένοιωσα. Αλλά το πιο δύσκολο ήταν όταν ξεκίνησε πανικός με τους καταθέτες.. Έγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους.. το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου.. προβλέψαμε τα προβλήματα .. υπήρξε απόλυτη μυστικότητα δεν έπρεπε να ξέρει κανείς για να μην προκληθεί πανικός .. πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ήρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά»..

ΕΡΩΤ. «Ήταν απαραίτητο το Μνημόνιο»;

ΠΡΟΒ.: «Πολλοί πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι το πρόβλημα.. και όχι οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό. Έχουμε μπερδευτεί λιγάκι... Η χώρα ακολούθησε πολιτικές που οδήγησαν στο να συμβεί αυτό που συνέβη. Για πολλά χρόνια οι έλληνες πολιτικοί εξυμνούσαν τα οφέλη της Ευρώπης έκρυβαν τις υποχρεώσεις"..

ΕΡΩΤ.: Ήρθατε πολύ κοντά με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ένωσης, του ΔΝΤ, εσείς πως θα τους περιγράφατε;

"Σε κάποιες περιπτώσεις ελέχθησαν και ανόητα πράγματα.. Αφελή γιατί η άνθρωποι δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα.. Για παράδειγμα εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μίγμα ήταν λανθασμένο.. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Δεν το κάναμε και ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά.. Δυστυχώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό … Και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει και σήμερα. Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει"

ΕΡΩΤ.: Το λάθος με το "μείγμα" της πολιτικής που ακολουθήθηκε το έκανε η τρόικα.. Κάποια Κυβέρνηση.. Πρωθυπουργός;

ΠΡΟΒ.: "Ξέρω ότι στην πρώτη Κυβέρνηση όταν η τρόικα είχε προτείνει κάποια πράγματα η αντίδραση ήταν δεν μπορούμε να κόψουμε αμοιβές στο δημόσιο, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα η εύκολη λύση θα ήταν να βάλουμε και άλλους φόρους.. αλλά όταν βάζεις φόρους, φόρους, φόρους.. αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση ανάπτυξη απομακρύνεται περισσότερο".. .

ΕΡΩΤ.: Σήμερα τι κάνετε; Πως ζείτε;;;

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτά τα έξι χρόνια κινδύνεψα να χάσω τις ισορροπίες μου .. Ευτυχώς δεν τις έχασα.. Τώρα θέλω να ηρεμήσω να ασχοληθώ με τα εγγόνια μου.. Με πράγματα πεζά όπως οι αγροτικές καλλιέργειες να μαζεύω ελιές με την σύζυγο στο νησί μου τα Κύθηρα».