24 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΦΑΚΙΡΗΔΕΣ; Bloomberg: Γιατί η Πορτογαλία δεν απέκτησε ποτέ... ΣΥΡΙΖΑ ή Podemos

Η Πορτογαλία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης, ομοίως με την Ελλάδα και την Ισπανία. Ακολούθησε τον ίδιο δρόμο της λιτότητας, της ανεργίας και των κοινωνικών αλλαγών, που ήρθαν ως επακόλουθα του προγράμματος που της επιβλήθηκε από τους δανειστές.

Παρά ταύτα, δεν πέρασε από το στάδιο της πολιτικής αναταραχής, όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει στη χώρα μας και στην Ισπανία. Το Bloomberg αναζητεί τις αιτίες που στη συγκεκριμένη χώρα δεν εμφανίζεται ένας... αντίστοιχος ΣΥΡΙΖΑ ή Poderos.

Τη στιγμή που αυτά τα δύο κόμματα κυριαρχούν επί του παρόντος στην πολιτική σκηνή των χωρών τους και βλέπουν τις δυνάμεις τους να αυξάνονται από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, στην Πορτογαλία το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και εκείνο των Σοσιαλιστών διατηρεί το 60% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Ο Ντιόγκο Τεϊξέιρα, διευθύνων σύμβουλος μιας επενδυτικής εταιρείας που εδρεύει στη Λισαβόνα, εξηγεί το φαινόμενο: «Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην αντίδραση που είχε ο κόσμος στην επιβαλλόμενη λιτότητα. Πιστεύουμε στην ανθεκτικότητα της Πορτογαλίας και αυτό είναι θετικό για τους επενδυτές». Το 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 3%, από το 18% του Ιανουαρίου του 2012, καθώς στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε και η ομαλή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. Τα πράγματα ακολουθούν μια σχετική κανονικότητα, παρότι η οικονομία της Πορτογαλίας «κόντυνε» κατά 5% σε σχέση με το 2010, ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν τον Κοέλιο να διατηρεί τα σκήπτρα σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Υψηλά ποσοστά κρατούν και οι Σοσιαλιστές, ενώ το συντηρητικό CDS έχει μόλις 7,7%. Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα Πίνο δίνει τη δική του εξήγηση: «Δεν υπήρξε καμία κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Πορτογαλία». Ο συνασπισμός των κομμουνιστών και των Πράσινων διατηρεί ένα 10,4%, ενώ το μπλοκ της Αριστεράς μόλις 3,6%. Ποτέ δεν εμφανίστηκε ένα κόμμα από τα... αριστερά να αμφισβητήσει την παραδεδεγμένη τάξη.

Ο Κόστα Πίντο δηλώνει: «Οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν υπέρ τους την κρίση, διότι δεν πρόβαλαν μια αξιόπιστη λύση. Στην Πορτογαλία υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση του κομμουνιστικού κόμματος με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ τα λοιπά αριστερά κόμματα εμφανίζονται κατακερματισμένα. Έτσι, το Αριστερό Μπλοκ, που μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να κερδίσει πόντους».

Υπάρχει, δε, ακόμη μία ειδοποιός διαφορά που δεν επέτρεψε στην Πορτογαλία να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας και της Ισπανίας. Ο Τεϊξέιρα λέει, από τη μεριά του: «Οι πολίτες στην Πορτογαλία είναι περισσότερο πραγματιστές. Θέλουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις με ρεαλισμό. Δεν πιστεύουν σε μαγικές λύσεις. Τα κόμματα ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους».