12 Νοεμβρίου 2014

Dolce vita στο Ηράκλειο για την Μαργαρίτα Παπανδρέου (ΦΩΤΟ)

Κόρη του πρώην πρωθυπουργού φοιτήτρια στην Κρήτη

Ζει τη ζωή της διδακτορικής φοιτήτριας, αλλά και της εργαζόμενης. Βγαίνει, ταξιδεύει, κάνει και δέχεται πειράγματα από τους συμφοιτητές της, τρώει σε γραφικά ταβερνάκια, πάει για ψώνια κι όταν τελειώνουν οι λίγες ώρες που έχει στη διάθεσή της για διασκέδαση, πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα και στις εργασίες της. Λες και είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας και δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από την απόλυτη προσήλωση στις σπουδές της, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Δεν το κάνει από ανάγκη, αλλά από αγάπη για την επιστήμη της, τη Βιολογία, με την οποία είναι παθιασμένη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επέστρεψε στην Ελλάδα.
Η 24χρονη Μαργαρίτα-Ελενα Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, περισσότερο από έναν χρόνο τώρα ζει και σπουδάζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η καθημερινότητά της δεν θυμίζει σε τίποτα την καταγωγή και την οικογένειά της, αν και καθημερινά το κινητό της χτυπάει τουλάχιστον τρεις φορές για να μιλήσει με τον πατέρα της, τη μητέρα της, αλλά και τη γιαγιά της, Μαργαρίτα, που είναι και η μεγάλη της αδυναμία.


Η Μαργαρίτα Παπαπανδρέου απολαμβάνει ως φοιτήτρια στο Ηράκλειο όλα όσα έχασε ζώντας στο Λονδίνο 

Παρ’ ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαριά πολιτική ιστορία, εκείνη, όπως και ο αδελφός της επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους, μακριά από τις ακροβασίες της πολιτικής. Κάνοντας το διδακτορικό της στη Βιολογία στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, μετά τις σπουδές της στο Imperial College του Λονδίνου, η Μαργαρίτα διαπίστωσε πως αυτό που αγαπάει να κάνει στη ζωή της είναι να ερευνά, να ανακαλύπτει και να εξελίσσεται.
Η ίδια δηλώνει για την επιστήμη της: «Το πάθος μου για τη Βιολογία προέκυψε όταν γνώρισα έναν εμπνευσμένο δάσκαλο και επιστήμονα στο γυμνάσιο. Από τότε, το ταξίδι μου στον κόσμο της έρευνας και του πειραματισμού άρχισε».
Ζούσε για αρκετά χρόνια μόνη στο Λονδίνο, μακριά από την οικογένειά της, όμως η ζωή στο Ηράκλειο της Κρήτης την επανέφερε στην πραγματικότητα και σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αυτόν της ελληνικής επαρχιακής πόλης, που εκείνη λίγο είχε προλάβει να γνωρίσει. Από το σπίτι της στην Εκάλη, στο Κολλέγιο Αθηνών και μετά στο Λονδίνο, η πορεία της ζωής ήταν προδιαγεγραμμένη για τη Μαργαρίτα. Ομως εκείνη έκανε την ανατροπή. Οραματίστηκε τη ζωή και το μέλλον της δίνοντας περισσότερο χώρο στα «θέλω» της.


Παρ’ ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαριά πολιτική ιστορία, εκείνη, όπως και ο αδελφός της επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους

ΒΟΛΤΕΣ
Η φοιτητική ζωή της Μαργαρίτας-Ελενας Παπανδρέου δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή του κάθε φοιτητή. Αφιερώνει πολλές ώρες για βόλτες με τις φίλες της στην πόλη του Ηρακλείου, πότε χαζεύοντας τις βιτρίνες και πότε αγοράζοντας από την τοπική αγορά τα ρούχα που της αρέσουν. Συνήθως απλά, με λιτό στυλ και σύμφωνα με την ηλικία της. Στα καφέ της πόλης είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κανείς την παρέα της Μαργαρίτας και φυσικά θα την αναγνωρίσει αμέσως. Γελάνε όλοι δυνατά. Η ίδια έχει ιδιαίτερο χιούμορ και δεν θα μπορούσε να είναι με ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν ή δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ το ίδιο με εκείνη. Συνήθως γίνεται η ψυχή της παρέας και δεν διστάζει να αυτοσαρκάζεται.


Η ίδια έχει ιδιαίτερο χιούμορ και δεν θα μπορούσε να είναι με ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν ή δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ το ίδιο με εκείνη


Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος από το δύσκολο πρόγραμμά της, καθώς το διδακτορικό της απαιτεί συνεχή προσήλωση στην έρευνα και τη μελέτη της επιστήμης της, η συμμετοχή της σε πάρτι και εξόδους είναι δεδομένη.
Δεν της αρέσει η δυνατή μουσική, γι’ αυτό προτιμά να τελειώνει μια δύσκολη εβδομάδα στα εργαστήρια με μια απολαυστική κρητική σπεσιαλιτέ σε γραφικά ταβερνάκια του Ηρακλείου και κυρίως στα ορεινά του νησιού.Εκεί, σε ταβερνούλες, εκείνη και η παρέα της στήνουν το δικό τους γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με το καλό κρασί, τους κρητικούς μεζέδες και την τσικουδιά να γίνονται η καλύτερη συνοδεία των μαντινάδων και των τραγουδιών τους.


Χαίρεται ιδιαίτερα τώρα που απολαμβάνει την καθημερινότητά της περισσότερο ως φοιτήτρια και λιγότερο ως κόρη πρώην πρωθυπουργού

Το «παιδί των εκλογών» ζει όσα... έχασε στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, η Μαργαρίτα Παπανδρέου έζησε πολύ λίγο τη ζωή της φοιτήτριας. Οι υψηλές απαιτήσεις του Imperial δεν της άφησαν περιθώρια. Ετσι, χαίρεται ιδιαίτερα τώρα που απολαμβάνει την καθημερινότητά της περισσότερο ως φοιτήτρια και λιγότερο ως κόρη πρώην πρωθυπουργού. Είναι εύκολη ίσως η επιλογή να ζεις και να απολαμβάνεις την απλότητα, όταν έχεις τη δυνατότητα για πολύ περισσότερα, όμως το να είσαι γόνος μίας από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες της χώρας και κόρη του πρώην πρωθυπουργού ίσως να μην είναι και τόσο εύκολο. Η ίδια έχει μάθει από μικρή να δέχεται πολλή κριτική, είτε από τους συμμαθητές της στο κολλέγιο είτε από τους συμφοιτητές της, όμως αποφεύγει πάντα να δίνει ερεθιστικές απαντήσεις. Γνωρίζει πως οτιδήποτε πει θα παρερμηνευτεί και θα προκαλέσει. Οι αποστάσεις, άλλωστε, από την πολιτική ήταν απόλυτα δική της επιλογή. Παρά την ευχή της γιαγιάς της να τη δει στην πολιτική σκηνή, εκείνη, αν και της έχει αδυναμία, δεν της έκανε το χατίρι. Αν και την αποκάλεσαν το «παιδί των εκλογών», γιατί γεννήθηκε το βράδυ των εκλογών στις 8 Απριλίου 1990, εκείνη τους διέψευσε όλους και επέλεξε να ακολουθήσει αυτό που ονειρευόταν από μικρή κι όχι τα βήματα του πατέρα και του παππού της στην πολιτική.

Της Στέλλας Νοβάκη-Εφημερίδα Παραπολιτικά