05 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη προσνήωση μαχητικού F-35C σε αεροπ/φόρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ως σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας χαρακτήρισε το Ναυτικό των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ένα μαχητικό F-35C Lighting II πραγματοποίησε την πρώτη προσνήωση επί αεροπλανοφόρου με τη χρήση άγκιστρου και των συρματόσχοινων ανάσχεσης.
Συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου στις 12.18 το μεσημέρι ο δοκιμαστής πιλότος του Ναυτικού των ΗΠΑ αντιπλοίαρχος Tony Wilson, που είναι τοποθετημένος στην 23η Μοίρα Αεροπορικών Δοκιμών και Αξιολόγησης (Air Test and Evaluation Squadron [VX] 23) προσνήωσε το αεροσκάφος δοκιμών F-35C με κωδικό «CF-03» στο αεροπλανοφόρο USS Nimitz CVN 68 που έπλεε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του San Diego.

Η προσνήωση με τη χρήση άγκιστρου και των συρματόσχοινων ανάσχεσης αποτελεί μέρος της πρώτης φάσης δοκιμών ανάπτυξης εν πλω (DT-I: Developmental Testing I) που άρχισε στις 3 Νοεμβρίου 2014 και αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες.


Η DT-I είναι η πρώτη από τις τρεις φάσεις δοκιμών εν πλω που έχουν σχεδιαστεί για το F-35C. Κατά τη διάρκεια της η ομάδα δοκιμών Pax River Integrated Test Force (ITF) του F-35 έχει προγραμματίσει την εκτέλεση ποικιλίας επιχειρησιακών ελιγμών συμπεριλαμβανομένων και απονηώσεων (με καταπέλτη) και προσνηώσεων (με άγκιστρο και συρματόσχοινα ανάσχεσης) από δύο αεροσκάφη δοκιμών F-35C από τη ναυτική αεροπορική βάση (NAS: Naval Air Station) Patuxent River στο Μέριλαντ.

Η φάση περιλαμβάνει επίσης δοκιμές γενικής συντήρησης και συμβατότητας με τους διατιθέμενους σε αεροπλανοφόρο χώρους τόσο του αεροσκάφους όσο και του εξοπλισμού υποστήριξης, όπως επίσης και προσομοιώσεις των διαδικασιών συντήρησης.

Όπως εξάλλου ισχύει με τις αρχικές δοκιμές κάθε νέου αεροσκάφους, ο σκοπός είναι η συλλογή δεδομένων (μέσω πρόσθετου εξοπλισμού τηλεμετρίας) ώστε να καταμετρηθεί το επίπεδο ολοκλήρωσης του F-35C στο κατάστρωμα πτήσεων αεροπλανοφόρου και να καθορισθούν περαιτέρω οι επιχειρησιακές παράμετροι του αεροσκάφους στο περιβάλλον αεροπλανοφόρου.


Τελικός αντικειμενικός σκοπός, είναι η διασφάλιση της εισαγωγής στον Στόλο του πέμπτης γενεάς μαχητικού σε υπηρεσία που προγραμματίζεται για το 2018.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό περί το 2025 οι πτέρυγες αεροπλανοφόρων του Ναυτικού των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν μαχητικά F-35C και F/A-18E/-F Super Hornet, μαχητικά ηλεκτρονικής κρούσης EA-18G Growler, αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου και διοίκησης E-2D Hawkeye, ελικόπτερα MH-60R/S και αεροσκάφη λογιστικής υποστήριξης COD (Carrier On-board Delivery, σήμερα χρησιμοποιούνται τα C-2A Greyhound).