14 Νοεμβρίου 2014

O Βρετανός πρωθυπουργός συγκρίνει την Ρωσία με την ναζιστική Γερμανία

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εντείνουν ακόμα το τεταμένο κλιμα που επικρατεί πριν την σύνοδο κορυφής του G20.

O Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη τονίζοντας: « Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κατάσταση. Ένα μεγάλο κράτος εκφοβίζει ένα μικρότερο και έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες πού είχε αυτό στο παρελθόν για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Δεν είναι η πρώτη φόρα που ο Κάμερον συγκρίνει την Ρωσία με την ναζιστική Γερμανία. Το Σεπτέμβριο, στα πλαίσια μιας συνόδου κορυφής, σύγκρινε την στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας με την στάση του Χίτλερ κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης του Μονάχου το 1938. Οι δηλώσεις του, που είχαν γίνει σε ιδιωτικό επίπεδο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από την αποκάλυψη της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Τέλος, μιλώντας για την κρίση στην Ουκρανία ξεκαθάρισε την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία. « Η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την επιθυμία της Ουκρανίας να εξελιχθεί σε μια αυτόνομη και ελεύθερη χώρα. Αν η Ρωσία δείξει καλή διάθεση, οι κυρώσεις θα αρθούν. Στην αντίθετη περίπτωση , θα γίνουν ακόμα πιο σκληρές».