Σε διπλό ταμπλό εξελίσσεται, πλέον, η πίεση που ασκείται προς την Ελλάδα. Από τη μια πλευρά είναι η Τρόικα, που ζητάει περαιτέρω μέτρα έτσι ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση, και από την άλλη οι διεθνείς αγορές, που την Τρίτη έστειλαν μήνυμα μέσω των ελληνικών ομολόγων.
Όπως αναδημοσιεύουν τα περισσότερα έγκυρα οικονομικά μέσα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δέχθηκαν έντονες πιέσεις, κάτι που ανεβάζει την πίεση και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό, από τη στιγμή που καταγράφεται διεύρυνση του χάσματος στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφθασε έως και το 8,34% χθες, από 8,16% τη Δευτέρα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα νέα ομόλογα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 7,31% (από 7,12%) και του 3ετούς στο 7,25% (από 7,07%). Ωστόσο, αυτό που καθιστά απογοητευτική την εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα αναδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η σύγκριση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνα των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Στην Πορτογαλία, που είναι η άμεσα συγκρίσιμη χώρα με την Ελλάδα, η απόδοση του 3ετούς της ομολόγου ήταν χθες στο 1,15% και είχε μεταβληθεί ελαφρώς σε σχέση με προχθές, που είχε διαμορφωθεί στο 1,13%. Στην Ιρλανδία, που έχει εξέλθει του Μνημονίου με επιτυχία, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ήταν χθες στο 0,35%, παραμένοντας σταθερή σε σύγκριση με προχθές, ενώ της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 0,63% και της Ιταλίας στο 0,72%.
Είναι φανερό πως οι διεθνείς αγορές επιθυμούν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα προς την Ελλάδα, κάτι που επιβαρύνει τη θέση της έναντι των πιέσεων της Τρόικα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.