04 Νοεμβρίου 2014

Η αποδόμηση του κωλοτούμπα Τσίπρα από το Reuters

Σε πλήρη αποδόμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που φιλοδοξούσε να καταγραφεί στην παγκόσμια πολιτική και κοινωνική σκακιέρα ως ο «έλληνας Τσε Γκεβάρα», προχωρά το πρακτορείο Reuters.

Με αναλυτικό δημοσίευμά του αναδεικνύει τις ανακολουθίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θυσιάζει τις (όποιες…) απόψεις του στο βωμό της κατάληψης της εξουσίας από τον ίδιο και το κόμμα του.

Η μεγάλη αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το πρακτορείο, φαίνεται στις ιδιωτικές συζητήσεις των στελεχών του, εκεί όπου προσπαθούν να περιορίσουν τις ριζοσπαστικές «φωνές». Το δημοσίευμα του Spiegel το 2012, χαρακτήριζε τον Τσίπρα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης. Αυτό έχει αλλάξει!

Το κόμμα του συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, αλλά πλέον δεν υπάρχει η απειλή να «σχίσει» κανείς το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει πλέον την παραμονή στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση θέλοντας να επιτύχει ότι η Γαλλία και η Ιταλία.

Όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία άλλαξε, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφει την πολιτική του, σημειώνει το Reuters. Αν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκεί που στα γραφεία υπήρχε το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, τώρα γίνεται ανακαίνιση!

Στο δημοσίευμα, η  Μπλάνκα Κολενίκοβα, της IHS Global Insight, σημειώνει: «Ο Τσίπρας του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που τον θεωρούν λαϊκιστή όταν κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους”.

Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα στις τάξεις του κάποιες ακραίες φωνές (αναφέρεται ονομαστικά στον  Παναγιώτη Λαφαζάνη), αλλά συνολικά η πολιτική ρητορεία έχει μειωθεί σε ένταση.

http://lykavitos.gr/