06 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Αλλάζουν ρότα για το ελληνικό χρέος οι Βρυξέλλες - Μπορεί να μην απαιτηθεί νέα ελάφρυνση, δηλώνουν τώρα...

Δεν θα ληφθεί απόφαση για το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του χρέους, εάν πρώτα δεν υπάρξει επίσημη ανάλυση που να πιστοποιεί τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους
Δεύτερες σκέψεις για το εάν τελικά η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι νέα ελάφρυνση του χρέους της φέρεται πως κάνουν πλέον οι Ευρωπαίοι, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Ευρωζώνη εμφανίζεται προβληματισμένη για το εάν πρέπει να υπάρξει νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τον οποίο προσδοκά η Ελλάδα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει η Αθήνα και η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας αλλάζουν τους αριθμητικούς συσχετισμούς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εάν πρώτα δεν υπάρξει νέα, επίσημη ανάλυση που να πιστοποιεί τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους.

"Δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική απόφαση, αλλά ούτε και μπορεί να αποκλειστεί η λήψη απόφασης", σημειώνει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πριν από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Eurogroup) αποφάσισαν πως εάν η Αθήνα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τότε θα λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

"Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε σήμερα - σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters - ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν πως η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση επί του θέματος.

Η Αθήνα δηλώνει άγνοια για τις πληροφορίες πως οι Βρυξέλλες κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι νέα αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η Ελλάδα αξίζει να λάβει την ελάφρυνση του χρέους της, κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί, σχολιάζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

"Η συμφωνία για νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά ανταμοιβή για μια χώρα που προσπάθησε και τα κατάφερε. Η συζήτηση για έναν νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει. Είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί", τονίζει, στο Reuters, κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος.

"Η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη", υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα πως πλέον η Ελλάδα εμφανίζει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.

"Η πραγματικότητα έχει αλλάξει πάρα πολύ από εκείνη που ίσχυε τον Νοέμβριο του 2012, οπότε και το Eurogroup δεσμεύθηκε να στηρίξει μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

"Πλέον δεν έχει νόημα να πούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αντίθετα, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο", εξηγούν.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές των Βρυξελλών διαμηνύουν πως το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης, αφού στην τρέχουσα συγκυρία η Αθήνα εξετάζει το πως θα διαχειριστεί την έξοδό της από τα πακέτα διάσωσης.

Όπως προσθέτουν, η συζήτηση για την πιθανότητα νέου γύρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Να σημειωθεί εδώ πως πριν από δύο χρόνια το ΔΝΤ είχε διαμηνύσει πως δεν θα συνέχιζε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν δεσμεύονταν για νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,5% του ΑΕΠ το 2014, για να υποχωρήσει στα επίπεδα του 157,8% του ΑΕΠ το 2016.

"Πλέον η Ελλάδα κινείται στο σωστό μονοπάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Μπορεί να συνεχίσει έτσι, χωρίς πρόσθετα μέτρα", δηλώνει έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος για να προσθέσει πως "δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να εγγυηθούμε κάτι περισσότερο για το ελληνικό χρέος".

"Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα διαμαρτυθεί για τις εξελίξεις αυτές. Η Αθήνα ίσως καταγγείλλει πως η Ευρωζώνη την τιμωρεί", καταλήγει το Reuters.