19 Νοεμβρίου 2014

Think tank του Σόρος ανοίγει τις πύλες του για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του και οι επαφές τους στο Ινστιτούτο Levy

Στη θρυλική ταινία «Αρωμα γυναίκας», με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, η πιο ενδιαφέρουσα από πολιτικής απόψεως στιγμή είναι η ομιλία του ιδιότροπου συνταγματάρχη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής όπου πηγαίνει να υπερασπιστεί τον φοιτητή συνοδό του.

Στην επίμαχη σκηνή, αναφέρεται στη νοοτροπία του αμερικανικού κολεγίου να φτιάχνει ηγέτες πνευματικά ανάπηρους και σπιούνους. Για όσους έχουν δει την ταινία, στη σκηνή αυτή ο Αλ Πατσίνο αναφέρει το όνομα «Μπέαρντ», τροφοδοτώντας με συνειρμούς τον τηλεθεατή, ότι «καρφώνει» συγκεκριμένο κολέγιο της Νέας Υόρκης. «Προσέξτε τι ηγέτες φτιάχνετε εδώ. Η στόφα ενός ηγέτη είναι η ακεραιότητά του. Δεν θα την πουλήσει σε κανέναν για να αγοράσει το μέλλον του», είναι το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται από τον λόγο του διάσημου ηθοποιού.

ΦΙΛΟΞΕΝΟ

Το Κολέγιο Bard, που ευθέως υπαινίσσεται στην ταινία ο Αλ Πατσίνο, δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι το πλέον φιλόξενο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς τους παρέχει ηγετικό βήμα και προβολή μέσα από το Ινστιτούτο Levy, που τελεί υπό την αιγίδα του και έχει ως κεντρικό χρηματοδότη-ευεργέτη τον Τζορτζ Σόρος.

Οι πρώτοι άνθρωποι που έφεραν σε επαφή τους «άβγαλτους» μέχρι πριν από δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑίους με το Ινστιτούτο ήταν το ζεύγος Γεράσιμου Αρσένη και Λούκας Κατσέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στα συνέδρια του αμερικανικού ινστιτούτου στις αρχές του 2013, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Αμερική. Ηταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο Levy με το Πανεπιστήμιο Columbia, γεγονός που είχε καταγραφεί ως «αξιοσημείωτο» για την πρώτη στροφή του Αλ. Τσίπρα προς το διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο. Εκείνη η επίσκεψή του σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη είχε συνδυαστεί με τις θετικές αναφορές του στην κοινωνική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που είχε προκαλέσει ανατριχίλα στο «Αριστερό Ρεύμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Λίγους μήνες αργότερα, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2013, ο Αλ. Τσίπρας ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Levy σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γεράσιμος Αρσένης. Στις 21-22 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, το Ινστιτούτο Levy διοργανώνει νέο διεθνές συνέδριο, με θέμα: «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Ενωση λιτότητας ή αναπτυξιακής σύγκλισης;». Από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ως κεντρικός ομιλητής ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος, Γ. Δραγασάκης, ενώ δεν αποκλείεται το «παρών» να δώσει και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.


«Ερευνητικό ίδρυμα παγκοσμίου κύρους, με σημαντική συμβολή στην προοδευτική σκέψη», είναι η άποψη που έχει διατυπώσει για το Ινστιτούτο Levy ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην Αριστερά. Ιδιαίτερα το ΚΚΕ έχει χρησιμοποιήσει τις αναφορές του αυτές προκειμένου να «στοιχειοθετήσει» εναντίον του κριτική για «κωλοτούμπες» και «διαπιστευτήρια» στο κεφάλαιο.

«ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ»

Συγκεκριμένα, πέρυσι τέτοιες ημέρες ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Ποιο είναι λοιπόν αυτό το “προοδευτικό ίδρυμα” που αποτελεί για το “νέο ΠΑΣΟΚ” “διπλή τιμή”; Για να πάρετε μόνο μια ιδέα: Ιδρυτής του ήταν ο Λέον Λεβί, για τον οποίον η Βικιπαίδεια στην πρώτη γραμμή της αναφοράς της γράφει: “Ηταν, σύμφωνα με το περιοδικό ‘Forbes’, η επενδυτική ιδιοφυΐα της Wall Street και παραγωγικός φιλάνθρωπος, που συνέβαλε στη δημιουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων και των hedge funds”! Ναι, καλά διαβάσατε, ήταν ένας από τους βασικούς δημιουργούς των περιβόητων κεφαλαίων, αυτών που ενοχοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2008 και 2010 ως αποκλειστικά υπεύθυνα για την κρίση, μαζί με τα “golden boys” φυσικά. Τα περί “παραγωγικής φιλανθρωπίας” είναι μάλλον ευφημισμός διαφόρων “ενάρετων ενεργειών” που χαρακτηρίζουν την “υγιή επιχειρηματικότητα” του κεφαλαίου, στην οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να φέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη, που θα σώσει και το λαό».


Δ. Παπαδημητρίου: Ο Ελληνας πρόεδρος με τις υψηλές επαφές

Η ηγεσία του Ινστιτούτου Levy έχει ελληνικό «χρώμα», καθώς πρόεδρος είναι ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος, εκτός αυτής της ιδιότητας, φέρεται να είναι και μέλος του οικονομικού κλαμπ της Νέας Υόρκης και της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Τραπεζιτών. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που από τη συνεργασία του με τον Αλ. Τσίπρα προώθησε το επιχείρημα που προβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα. Ενα ακόμη σημαντικό πρόσωπο είναι η Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute, στη Νέα Υόρκη.

Το Ινστιτούτο Levy, που στην ηλεκτρονική του διεύθυνση διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό μεταφρασμένη σελίδα στα ελληνικά, απολαμβάνει τον τελευταίο χρόνο προνομιακή συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, προωθώντας διά της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία είναι και ερευνήτρια σε αυτό, συνταγές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και στο Μεξικό. Πρόκειται για την προώθηση ενός προγράμματος που επινοήθηκε από τον Χάιμαν Μίνσκι και φέρει τον τίτλο «Εργοδότης εσχάτης προσφυγής», όπου στη θέση αυτή βρίσκεται το κράτος, για να προσφέρει κοινωφελή εργασία στους ανέργους της χώρας του.