31 Δεκεμβρίου 2014

Ν.Δ.: Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Τη σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, κατά την προσφιλή φράση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε διεύρυνση με τη συμμετοχή στις «γαλάζιες» εκλογικές λίστες και προσώπων που δεν ανήκαν στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, στην ηγεσία της ΝΔ κυριαρχούν εκτιμήσεις ότι η ανατροπή της διαφοράς που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις θα ανατραπεί και το κόμμα θα περάσει μπροστά, αν και πολλά στελέχη ακόμα είναι επιφυλακτικά. Αυτή την εκτίμηση έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. το απόγευμα της Τρίτης, απ’ όπου κήρυξε και επίσημα την έναρξη της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού επικρατεί η άποψη ότι όλα είναι ανοικτά και όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «όλα παίζονται και εξαρτώνται από την ίδια την ΝΔ», αρκεί βέβαια, όπως συμπληρώνουν «βαριά ονόματα» του κόμματος να μην γίνουν λάθη, αν και δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν για να αντιστραφεί το κλίμα.

«Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είμαστε ακόμα στην αρχή» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού που επικαλούνται τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων (έχουν και παρήγορα και ανησυχητικά μηνύματα για τη ΝΔ) για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της Ν.Δ. και κυρίως υποστηρικτικά για τον κ. Σαμαρά.

Προφανώς αυτό που θέλουν να αποτρέψουν από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι το κλασσικό αξίωμα της πολιτικής, ότι δηλ. «όλες οι κυβερνήσεις και όλοι ηγέτες υπόκεινται στο νόμο της φθοράς», που πλήττει τους πάντες, είτε θεωρούνται πετυχημένοι διαχειριστικά είτε όχι. Εξάλλου πάντα, οι κύκλοι κυριαρχίας που ανοίγουν κάποια στιγμή κλείνουν και αυτή την περίοδο, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να κλείσει η πρωθυπουργική του περίοδος.

Αυτό όμως θα το αποφασίσουν οι πολίτες στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, όπως και ο ίδιος την χαρακτήρισε, της 25 Ιανουαρίου. Για να κερδίσει η Ν.Δ. την ψήφο των πολιτών θα ξεδιπλωθεί στο σύνολό της μια πολύ μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική που θα έχει στο επίκεντρό της τον Πρωθυπουργό, που παραμένει κατά τους συνεργάτες του, το πιο ισχυρό χαρτί της ΝΔ. Επίσης, θα προβάλλεται το δίλημμα: αλήθεια-ψεύτικες υποσχέσεις και ήδη προβάλλεται από το διαδίκτυο σε αμέτρητα site και blog το σύνθημα: «Κάποιοι παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια. Εμείς με την Ελλάδα δεν παίζουμε».

Παράλληλα η Ν.Δ. θα δώσει μεγάλη προσοχή στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και στην ενεργοποίηση και άρα επαναπατρισμό και άλλων πολιτών που ανήκουν ευρύτερα στο χώρο της κεντροδεξιάς και στις εκλογές του 2012, είτε είχαν επιλέξει την αποχή, είτε ψήφισαν άλλα συγγενή κόμματα. Επίσης μεγάλη προσπάθεια θα καταβληθεί να ψηφίσουν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και της κεντροδεξιάς που απείχαν και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτή τη φορά θα καταλάβουν ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, των ίδιων και των παιδιών τους» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και θεωρούν ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που απείχαν ανήκει στην κεντροδεξιά.

Βέβαια ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος, όπως έχει φανεί και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όσοι προσέλθουν στις κάλπες να ακολουθήσουν το «ρεύμα» και εάν, παραμονές των εκλογών (σ.σ. οι δημοσκοπήσεις θα δημοσιεύονται και θα προβάλλονται έως την προπαραμονή των εκλογών) ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά έχει, με βάσει την εμπειρία άλλων αναμετρήσεων, το προβάδισμα.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ευελπιστεί επίσης και στη στήριξή της από κεντρώους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, που αγανακτούν με όσα συμβαίνουν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα ήθελαν να συμμετέχει και ένα νέο κόμμα υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς πιστεύουν ότι θα κόψει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ραβανός Αρης
TO BHMA