31 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε γιατί αυτή τη φορά δεν μπορεί να εκβιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Τι δείχνει η αγορά ομολόγων

Αυτό που σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν πολλά γίδια είναι: Θα τους εκβιάσουμε και η αύξηση των spreads σε όλες τις χώρες του Νότου θα τους πανικοβάλει και θα μας δανείσουν όσα θέλουμε... το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά πλέον δεν ισχύουν αφού τα ελληνικά spreads ανεβαίνουν ενώ όλων των άλλων κατεβαίνουν... ενδεικτικά να πούμε ότι το 2010 όταν το δικό μας επιτόκιο ήταν κοντά στο 20-30% της Ιταλίας είχε σκαρφαλώσει στο 7% , ενώ τώρα που το δικό μας έχει πάει στο 9,5% της Ιταλίας είναι κολλημένο στο 2%... αυτά για όσους πιστεύουν ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι είναι απροετοίμαστοι...

της Νένας Μαλλιάρα

Ξεκάθαρες αποστάσεις από την πορεία του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πήραν χθες τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, σηματοδοτώντας ότι οι όποιες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν δημιουργούν, όπως άλλοτε, κινδύνους για την ευρωζώνη.

Έτσι, ενώ χθες η ελληνική αγορά ομολόγων παρέμεινε με «τεντωμένα νεύρα», με το spread της δεκαετίας να διαμορφώνεται στις 877 μονάδες σε σχέση με το γερμανικό bund, η αντίδραση των άλλων ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και της Ιρλανδίας, ήταν σχεδόν απαθής, με τα spreads τους έναντι των γερμανικών ομολόγων να κλείνουν. Ειδικότερα, η ελληνική δεκαετία είχε χθες τιμή αγοράς στο 64,50, με απόδοση στο 9,30% και spread στις 877 μονάδες με τη γερμανική δεκαετία.

Ωστόσο, παρά τη διατήρηση της υψηλής απόδοσης που αντιπροσωπεύει premium για το ρίσκο της χώρας, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο δεν είχε την προχθεσινή αντίδραση νευρικότητας στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου η προοπτική ανεπιτυχούς έκβασης είχε οδηγήσει σε άνοιγμα της διαπραγμάτευσής του με spread άνω των 100 μονάδων βάσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο.

Την ίδια στιγμή, το τριετές ομόλογο με λήξη 17/7/2017 που αποτελεί εδώ και καιρό «βαρόμετρο» για την αγορά (καθώς οι επενδυτές έχουν ανεβάσει την απόδοσή του, αναστρέφοντας τη λογική της καμπύλης των επιτοκίων, λόγω του φόβου για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην ελληνική αγορά) διατήρησε χθες την απόδοσή του κοντά στο 12% (11,94% με τιμή αγοράς 81,20).

Έναντι της απόδοσης 9,30% για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών κινήθηκε χθες μόλις στο 0,55%, ενώ στο 1,23% κινήθηκε η απόδοση του ιρλανδικού ομολόγου, στο 2,65% η απόδοση του πορτογαλικού, στο 1,60% η απόδοση του ισπανικού και στο 1,90% η απόδοση του ιταλικού.  

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου είναι και η πιο ενδεικτική για την αποστασιοποίηση της υπόλοιπης ευρωζώνης από το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς η Ιταλία είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης και όμως μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο κάτω του 2% όταν στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης δανειζόταν με επιτόκιο 7%.

Σύμφωνα με στελέχη dealing rooms τραπεζών, τα σημερινά δεδομένα για την Ελλάδα δεν είναι τα ίδια με αυτά του 2010 όταν η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία ή του 2011 όταν διακυβευόταν η παραμονή της στο ευρώ ή και του 2012 όταν είχαμε διπλές εκλογές που κατέληξαν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Τότε όλες αυτές οι εσωτερικές αναταραχές διαχέονταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη, δημιουργώντας ανησυχία για τη συνοχή της.

Σήμερα, οι αγορές υποβαθμίζουν τα όποια ελληνικά προβλήματα, καθώς η ευρωζώνη αφενός έχει δημιουργήσει ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς έναντι περιφερειακών «τρικυμιών» (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κεφάλαια στήριξης 500 δισ. ευρώ και αναβαθμισμένος ρυθμιστικός ρόλος της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων), αφετέρου έχει να επιδείξει τις επιτυχείς διασώσεις Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη δεν έχουν εκλείψει, καθώς μέσα στο 2015 αναμένονται εκλογές και στην Ισπανία.

Πηγή:www.capital.gr