15 Δεκεμβρίου 2014

Εξηγήσεις Βούλτεψη για τη διαστρέβλωση της δήλωσής της περί πιστωτικού γεγονότος

Από δω έχει φάει πολύ κράξιμο η ανεπαρκής Βούλτεψη, αλλά σήμερα διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις της. Ποτέ δεν είπε ότι θα το θεωρήσει η ίδια ή ότι συμφωνεί πως θα είναι "πιστωτικό γεγονός οι εκλογές" αλλά μετέφερε μόνο τις αναφορές της Moodys που λένε ότι μετά τις εκλογές η πιθανή ανάληψη εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή όλων των μαλ@κιών που λέει θα οδηγήσει σε χρεοκοπία... κάτι που ξέρουν πρώτα απ'όλους οι δημοσιοκάφροι που τσιρίζουν...

Διευκρινίσεις για τα όσα είπε το πρωί σε εκπομπή του Mega σχετικά με τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε στην τηλεοπτική εκπομπή ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα για κήρυξη πιστωτικού γεγονότος εφόσον προκηρυχθούν εκλογές. Αργότερα ωστόσο υπογράμμισε ότι ουδέποτε υιοθέτησε τα περί πιστωτικού γεγονότος, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα.

Η δήλωσή της πάντως στο Mega προκάλεσε ενδοκυβερνητική αντίδραση, καθώς ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κυβερνητική εκπρόσωπο από απρόσεκτη έως επικίνδυνη.

«Η κυρία Βούλτεψη είναι κυβερνητική εκπρόσωπος, ως κυρία Βούλτεψη μπορεί να λέει ότι θέλει, η κυρία Βούλτεψη είναι όμως κυβερνητική εκπρόσωπος και η δήλωση που έκανε είναι από απρόσεκτη έως επικίνδυνη και καλό θα ήταν το επόμενο διάστημα να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της, η κ Βούλτεψη έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα διευκρινιστική δήλωση:

«Στη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του Mega, μεταξύ άλλων στα οποία αναφέρθηκα όσον αφορά στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, έκανα αναφορά και στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s περί «αρνητικού πιστωτικού γεγονότος», καθώς και στις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους χωρών όπως η Γαλλία και η Φινλανδία. Είναι προφανές ότι ουδέποτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο.

» Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς μια αναφορά σε ένα γεγονός, μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως 'δήλωση', κάτι το οποίο δεν συνέβη.

» Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν πως οι αναφορές των διεθνών οίκων είναι περισσότερο επικίνδυνες από δηλώσεις για μονομερή διαγραφή του χρέους, μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων και 'σκληρές διαπραγματεύσεις' από 'σκληρά καρύδια΄υπό τους ήχους νταουλιών, ζουρνάδων και λυρών.

» Κατά τα λοιπά, στην εκπομπή ακούστηκαν πολύ σημαντικότερα θέματα, τα οποία και θα αποστείλω.

» Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι επιστρέφεται στον κ. Τσίπρα η προειδοποίησή του ότι θα αναζητηθούν 'ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές', καθώς η αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί αιτία πολέμου και επομένως, αν συμβεί αυτό, οι ευθύνες θα αναζητηθούν από τον κ. Τσίπρα.»

Στη διάρκεια της παρέμβασής της στην πρωινή εκπομπή και επιχειρώντας να εξηγήσει την στάση των αγορών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ακούνε ότι εμείς είμαστε σκληρά καρύδια, ότι εμείς θα πάμε για μια διαπραγμάτευση στη διάρκεια της οποίας θα παγώσουμε ή θα θάψουμε το χρέος και δεν θα πληρώνουμε τοκοχρεολύσια, ακούνε ότι θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν εταίροι και αγορές».

Αναφερόμενη μάλιστα στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα περί απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση για τις πράξεις της, η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι η κυβέρνηση του την επιστρέφει και πρόσθεσε:

«Εάν κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ΕΕ, αυτό αποτελεί casus belli, αιτία πολέμου, αυτά όλα τα οποία ακούγονται οδηγούν σε αυτό, σε διακινδύνευση της χώρας όσον αφορά στη θέση της στην ΕΕ.»

Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα ότι θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές. Η προειδοποίηση επιστρέφεται, θα αποδοθούν πράγματι ευθύνες όχι μόνο πολιτικές και θα διαλέξει εκείνος το όργανο υπό τους ήχους του οποίου θα του αποδοθούν αυτές οι ευθύνες. Σε περίπτωση που κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ΕΕ, πράγμα το οποίο θα αποτελεί εθνική καταστροφή γιατί η ΕΕ μας προφυλάσσει από πολλά αν δούμε και τον περίγυρο τότε του επιστρέφεται η προειδοποίηση».